Francouzské pravicové primárky ovládl Francois Fillon. Získal dvě třetiny hlasů

Ve druhém kole primárek francouzské tradiční pravice zvítězil konzervativec Francois Fillon. Po sečtení hlasů porazil se ziskem 66,5 procenta svého rivala Alaina Juppého, kterému voliči dali 33,5 procenta hlasů. Expremiér Fillon, nabízející radikální reformy i vstřícnější postoj k Rusku, se tedy bude na jaře příštího roku ucházet o zvolení do čela Francie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francois Fillon, vítěz primárek francouzské pravice

Francois Fillon, vítěz primárek francouzské pravice | Zdroj: Reuters

Dvaašedesátiletý Fillon byl favoritem až druhého kola primárek. V prvním kole překvapivě zvítězil se ziskem 44 procent hlasů, zatímco tehdy favorizovaný Juppé získal jen 28 procent. Bývalý prezident Nicolas Sarkozy vypadl z klání už v prvním kole a později naznačil, že podpoří právě Fillona.

Fillon si voliče získal svým příslibem rázných hospodářských reforem, boje proti islámskému radikalismu a regulace imigrace do země. Nabídl také podporu tradičních rodinných hodnot i oteplení vztahů s Ruskem.

Bývalý premiér Fillon získal celkem 66,5 procent hlasů z 10 229 volebních místností, v nichž se dnes od 08:00 do 19:00 hlasovalo.

Fillon, nebo Juppé? Francouzští republikáni vybírají prezidentského kandidáta

Číst článek

Jednasedmdesátiletý Alain Juppé svou porážku v primárkách, které organizovala strana Republikáni, uznal. Svému rivalovi Fillonovi pogratuloval k ‚obrovskému vítězství‘ a řekl, že ho v nadcházejících prezidentských volbách podpoří.

S proslovem následně vystoupil i Fillon, který se zároveň prohlásil vítězem primárek.

„Musím nyní přesvědčit celou zemi o tom, že náš projekt je jediný, který nás může pozvednout," uvedl. Voliči podle něj v primárkách zvolili svobodu a respekt.

Prezidentské volby v příštím roce

Podle analytiků Fillon postoupí do druhého kola i v samotné prezidentské volbě příští rok na jaře. V něm se podle prognóz v květnu utká s předsedkyní krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou.

Podle aktuálních průzkumů by ji mohl porazit a stát se tak příštím francouzským prezidentem.

Vítěz primárek francouzské pravice Francois Fillon podává ruku svému rivalovi Alainu Juppému | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme