Guvernér chce kvůli mrazům utnout blokádu ropovodu. Jsme zvyklí, vzkázali mu indiáni

Aktivisté, ekologové, veteráni, indiáni. V americké Severní Dakotě už měsíce protestují lidé z celého světa. Sjeli se sem kvůli plánovanému ropovodu Dakota Access Pipeline, který má vést pod jezerem nedaleko rezervace příslušníků kmene Sioux. Odpůrci se obávají, že ropovod ohrozí dodávku pitné vody a mohl by znesvětit svatou půdu. Kvůli blížící se zimě vláda nařídila evakuaci hlavního tábora.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na protest přijeli lidé z celého světa, chtějí zabránit dostavbě ropovodu pod jezerem Oahe

Na protest přijeli lidé z celého světa, chtějí zabránit dostavbě ropovodu pod jezerem Oahe | Zdroj: Reuters

„Vlnu emocí to vzbudilo v září, kdy přijely buldozery a rozryly staré indiánské pohřebiště. Teď to má ještě ekologický rozměr. Kdyby se cokoliv stalo, zamoří to celou řeku (Missouri, na které je jezero Oahe vytvořené, pozn. redakce) a další desítky a stovky kilometrů dolů po proudu,“ vysvětlil ve vysílání Českého rozhlasu Plus Kryštof Kozák, vedoucí katedry severoamerických studií z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

V řadách demonstrantů se objevují nejen zástupci různých indiánských kmenů, ale také environmentalisté i některé americké celebrity. Podle televize CNN dorazili lidé z Japonska, Ruska, Německa, Austrálie, Izraele i Srbska.

V protestech pokračují i poté, co guvernér Jack Dalrymple v pondělí přikázal nouzovou evakuaci oblasti. Vyhlásil ji prý pro dobro demonstrantů, kteří v provizorním kempu přečkávají v zimě a extrémních podmínkách, píše americký New York Times. Teplota v regionu má v příštím týdnu podle předpovědí klesnout až na minus 14 stupňů Celsia.

Na to Siouxové z rezervace Standing Rock reagovali prohlášením, že guvernér je v oblasti nový, takže je pochopitelné, že ho mrazivé počasí znepokojuje.

Dále popsali, že je v kempu k dispozici zázemí, ve kterém demonstranti zimu zvládnou a dodali: „Siouxové v tomto regionu přežívali po tisíciletí, aniž by se o to vláda zajímala.“

Protesty proti dostavbě ropovodu trvají už měsíce | Foto: Reuters

Dalrymple ve středu varoval, že přesměrování ropovodu není „pravděpodobně proveditelné“. Řekl ale, že zažádal o schůzku s radou kmene Sioux, aby se pokusili napravit vzájemné vztahy. „Musíme začít mluvit o tom, jak se vrátíme k mírumilovnému vztahu,“ řekl.

Přes 1880 kilometrů dlouhý ropovod, vlastněný texaskou společností Energy Transfer Partners LP, je z větší čáasti hotový, právě s výjimkou segmentu, který má podle plánů vést pod jezerem Oahe, což je nádrž vytvořená přehradou na řece Missouri.

Veteráni podporují protest, Trump zase dostavbu

Budoucí prezident Spojených států Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že dostavbu ropovodu pod jezerem u indiánské rezervace podporuje. Jeho tým zároveň podle agentury Reuters upozornil, že miliardář podporuje klidné protesty.

„Respektujeme právo všech Američanů na mírumilovný protest a doufáme, že lokální a federální úřady budou nadále podporovat tamní policii tak, aby mohla pokračovat v ochraně demonstrantů,“ stálo v jedné z každodenních poznámek, které Trumpův tým posílá jeho stoupencům.

Skupina asi 2000 válečných veteránů na své facebookové stránce ‚Veteráni stojí za rezervací Standing Rock‘ uvedla, že chce do Severní Dakoty odjet o víkendu a vytvořit tam lidský štít chránící demonstranty před policií.

„Došlo mi, že není nic důležitějšího, co bych měl dělat,“ řekl agentuře Reuters 69letý veterán Guy Dull Knife, který se protestů v Severní Dakotě účastní a v hlavním kempu stanuje už několik měsíců.

Podle agentury Reuters do tábora dorazilo několik veteránů už ve čtvrtek. Jedním z nich je i 32letý Matthew Crane: „Koupil jsem si jednosměrný lístek. Snad to můžeme zastavit ještě před Vánoci,“ uvedl pro agenturu.

Protesty proti dostavbě ropovodu trvají už měsíce | Foto: Reuters

Ne všichni protestují

Podle Roberta Fool Beara, starosty města nedaleko hlavního kempu demonstrantů, je na čase, aby lidé slyšeli také hlasy, jako je ten jeho. Tvrdí, že Siouxové měli možnost přijít na slyšení a vyjádřit své znepokojení dva roky nazpět. V té době jim to ale ještě bylo jedno, řekl CNN.

Podle něj při návštěvě kempu člověk tolik Siouxů zase nepotká: „Rozčiluje mě to. Jsou tam lidé z celého světa, kdyby mohli, přiletěli by i z jiné planety.“

Demonstrantům chce stejně pomoct, proto rozhodl otevřít také komunitní tělocvičnu, která může sloužit jako zázemí některým z nich. Zároveň řekl, že by je měl náčelník kmene poslat domů. Prý narazil i na případ, kdy v kempu zůstaly dvě děti samy, protože jejich rodiče zatkla policie.

Vodní děla, slzný plyn a gumové projektily

Armádní sbory nařídily evakuaci hlavního tábora nejpozději do 5. prosince. Demonstranty ale nechtějí podle prohlášení přesouvat násilím.

Policie v úterý uvedla, že plánuje blokádu celého kempu. Tamní úřady ale později oznámily, že hodlají jen kontrolovat vozy kvůli zakázaným věcem, jako je třeba propan. Je prý možné, že budou jednotlivce také pokutovat.

Protesty byly několik měsíců mírumilovné, v posledních týdnech ale došlo i k násilným střetům mezi demonstranty a policisty. Podle tamního šerifa demonstranti zakládali požáry, zatímco se policisté snažili davy rozehnat vodními děly, slzným plynem a gumovými projektily, informuje CNN.

Demonstranti nazývají sami sebe „ochránci vody“. V hlavním kempu se nyní připravují na příchod zimy, zatímco stále čekají na rozhodnutí, zda bude tunelování pod jezerem povoleno či nikoliv. Dvakrát už bylo takové rozhodnutí odloženo.

Stavitelé ropovod hájí. Tvrdí, že projekt nejenže ušetří náklady na přepravu vytěžené ropy ze Severní Dakoty, ale tím, že nebude potřeba surovinu vozit pomocí kamionů a vlaků, ušetří se i životní prostředí a ulehčí dopravě v regionu.

Protesty proti dostavbě ropovodu trvají už měsíce | Foto: Reuters

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme