Guvernér Jakarty čelí obvinění z urážky Koránu. Budovu soudu hlídají 2 tisíce policistů

Proces s křesťanským guvernérem Jakarty začal kvůli protestům islamistů za mimořádných bezpečnostních opatření. Basuki Purnama známější pod přezdívkou Ahok čelí obviněním z urážky Koránu. Radikální muslimové žádají jeho potrestání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basuki Purnama známější pod přezdívkou Ahok

Basuki Purnama známější pod přezdívkou Ahok | Zdroj: Reuters

Purnama obvinění odmítá. Jeho stoupenci považují proces za útok na indonéskou ústavu, která zaručuje rovnost náboženství. Kvůli předchozím demonstracím, které končily i násilnostmi a ničením majetku, rozmístila policie v okolí soudní budovy na dva tisíce policistů. Radikálové z Fronty obránců islámu totiž odmítají jiný verdikt než „vinen".

Ahok, který je etnickým Číňanem a vyznává křesťanství, podle islamistů také nemůže stát v čele metropole právě proto, že není muslim. Stoupenci guvernéra tak proces vnímají jako test náboženské svobody v nejlidnatější muslimské zemi světa.

Ničivé zemětřesení v Indonésii. O život přišlo nejméně 92 lidí, zraněných je na 300

Číst článek

Proces se týká zveřejněného videa, na kterém měl guvernér desetimilionové Jakarty měl vtipkovat o verši z Koránu, který podle některých interpretací zakazuje muslimům přijmout jako vůdce nemuslima. Nyní Ahok kandiduje znovu a opět má šanci vyhrát. Protesty se ale mohou táhnout řadu měsíců.

Indonéský prezident se ve snaze uklidnit situaci zasadil o to, aby proces začal rychle. Muslimským radikálům to ale nestačí. Při nedávné společné modlitbě po projevu prezidenta začali členové militantní Fronty obránců islámu volat, že není možné, aby tam vládl nemuslim, což je ale proti indonéské ústavě.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme