Haag navrhl Ratku Mladičovi doživotí. Viní ho z krvavých válečných čistek i masakru ve Srebrenici

Doživotní trest vězení navrhl ve středu pro někdejšího vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiće žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Informovaly o tom světové agentury. Mladić čelí u soudu obžalobě z genocidy a několika dalších zločinů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ratko Mladič

Ratko Mladič | Zdroj: Reuters

Mladić je považován za jednoho z hlavních aktérů krvavých etnických čistek, které provázely válku v Bosně. S jeho působením je spojen především masakr civilistů ve Srebrenici, kde v červenci 1995 zahynulo na 8000 muslimských mužů a chlapců.

"Bylo by urážkou přeživších i mrtvých a potupou justice, kdyby dostal trest nižší než ten ze zákona nejpřísnější - doživotní trest," uvedl žalobce Alan Tieger.

Už v červenci 1995 bylo v Haagu proti Mladićovi oficiálně vzneseno obvinění. Od roku 2001, kdy byl ICTY vydán srbský exprezident Slobodan Milošević, se Mladić skrýval. Zatčen byl v květnu 2011. Třiasedmdesátiletý Mladić už několikrát prohlásil, že je nevinný.

Příbuzní povražděných muslimských mužů vědí, že jakýkoliv soud nebo verdikt jim jejich nejbližší nevrátí, ale berou s povděkem to, že Mladić byl zatčen a že se spravedlnosti učiní zadost.

Podle prezidentky Srebrenických matek je hanbou Srbů a také západního světa, že nechali Mladiće tak dlouho na svobodě bez potrestání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme