Hackeři už napadají i chytré televize, jde jim o peníze

V uplynulých dnech se médii šířily zprávy připomínající špatný sci-fi film. Hackeři zablokovali elektronické zámky dveří u pokojů v rakouském hotelu a požadovali výkupné. Hosté se nemohli dlouhé hodiny dostat ven. Brzy se ukázalo, že zpráva byla pravdivá jen z malé části. Vaše televize nebo jiná chytrá zařízení jsou ale v reálném nebezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tv, dítě, televize (ilustrační foto)

Tv, dítě, televize (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Ukázalo se, že hosty nikdo v pokojích neuvěznil. Pravdou bylo, že útočníci napadli elektronické systémy hotelu, provedli tzv. ransomware útok. Zašifrovali data na discích počítačů a obsluha hotelu se nemohla dostat k některým funkcím. Jednou z nich bylo i programování nových vstupních karet do hotelu. To je ale vše, žádní hosté v ohrožení nebyli. Hotely totiž nesmí mít pokoje uzamykatelné pouze přes počítačový systém.

Zveličenou zprávu původně vydala organizace říkající si Central European news známá vydáváním podobně nafouklých informací. Od ní ji pak bez ověření převzala řada jiných zdrojů. Povedlo se tak znovu poukázat na problém budoucnosti. Propojování elektronických zařízení do tzv. internetu věcí sebou přináší řadu rizik. Vaše chytrá lednice vám bude možná umět poslat sms, když dojde mléko, stejně tak vám ji ale budou schopni napadnout hackeři.

'Vaši tiskárnu napadl zlý botnet.' Hacker ovládl tisíce nezabezpečených přístrojů po celém světě

Číst článek

„Ransomware útoky jsou na vzestupu. Znamenají, že vám útočník zablokuje počítač nebo přístroj a požaduje výkupné za to, že vám ho odemkne. Tyto útoky se vyskytují stále častěji. Už byl dokonce zaznamenán jeden na chytrou televizi: nějaký hacker ji zablokoval a požadoval výkupné,“ říká šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek.

Podle něj je možné, že takových útoků bude ještě přibývat. Hackeři budou cílit na domácí spotřebiče připojené k internetu a budou se snažit z běžných uživatelů dostat nějaké peníze.

Hotel napaden už počtvrté

„Zatím většinou cílí na firmy nebo větší organizace, protože tam mohou požadovat mnohem vyšší výkupné. Dotyčný rakouský hotel přiznal, že šlo už o čtvrtý podobný útok na počítačový systém, a vždy zaplatil," objasňuje odborník.

Dodává, že výrobky a spotřebiče spadající do internetu věcí mají velmi zjednodušenou paměť a výkon a nedokážou napáchat větší škody. Na druhou stranu se ale dají těžko zabezpečit. „Výrobci bohužel na zabezpečení výrobků zatím, lidově řečeno, docela kašlou," doplňuje Slížek.

Článek vznikl pro Český rozhlas Plus.

Marián Vojtek, Jan Bumba, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme