Havaj je ideální pro zelenou energii

Východní pobřeží Havajských ostrovů je podle nové studie ideální pro zařízení, které by čerpalo energii z rozdílných teplot oceánské vody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východní pobřeží Havajských ostrovů je ideální pro zařízení, které by čerpalo energii z rozdílných teplot oceánské vody

Východní pobřeží Havajských ostrovů je ideální pro zařízení, které by čerpalo energii z rozdílných teplot oceánské vody | Foto: public domain, United States Department of Energy

Technologie Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) se snaží využít rozdílnou teplotu povrchových a hlubinných vrstev mořské vody. Pomocí uzavřeného okruhu, ve kterém by ohřátá voda z hladiny oceánu klesala do chladných hlubin, by se daly pohánět těžké tepelné motory a vyrábět elektrická energie. Logicky platí, že čím větší rozdíl teplot mezi vrstvami vody, tím větší bude síla pohánějící turbíny. A pokud by se technologie OTEC, jejíž historie sahá už 50 let do minulosti, měla někde prakticky uplatnit, bude to právě na místech s velkými teplotními rozdíly.

Vědci z Havajské univerzity analyzovali data, která jim poskytl americký Národní úřad pro oceány a atmosféru – a zjistili, že ideální místo pro zařízení mají přímo doma. Na závětrné západní straně Havajských ostrovů je totiž rozdíl teplot mezi povrchem a hlubinami o 1 stupeň Celsia větší, než na východní, návětrné straně. Na první pohled nepatrná diference by zařízení mohla dodat o 15 procent vyšší efektivitu. Testování v 80. letech minulého století ukázalo, že technologie je schůdná. Nyní je to pouze otázka nákladů, říkají vědci.

Zdroj: American Institute of Physics

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme