Historické setkání. Papež František se na Kubě sešel s hlavou pravoslavné církve

Papež František se dnes sešel na Kubě s ruským patriarchou Kirillem. Jde o historickou schůzku hlav obou církví. Oba činitelé se na uvítanou objali a třikrát políbili na tvář, uvedly agentury.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František se na Kubě sešel s ruským patriarchou Kirillem

Papež František se na Kubě sešel s ruským patriarchou Kirillem | Zdroj: ČTK

Papež František a ruský patriarcha Kirill vyzvali svět k ochraně křesťanů na Blízkém východě. Naráželi tak na útoky teroristů z organizace Islámský stát.

Podle papeže Františka si oba setkání dlouho přáli: „Je to náročná cesta, ale vytoužená. Můj bratr Kirill i já jsme si ji velmi přáli. Mluvili jsme jako bratři. Oba jsme pokřtění, oba jsme biskupové. Mluvili jsme o našich církvích a shodli jsme se, že se pomalu sjednocujeme.“

František a Kirill se sešli v letištní budově. Na programu měli rozmluvu o pronásledování křesťanů na Blízkém východě, ale například také o politické a sociální situaci na Ukrajině.

Papež František s patriarchou Kirillem se na uvítanou objali a třikrát políbili na tvář | Foto: ČTK

Na letišti v Havaně papeže přivítal kubánský prezident Raúl Castro. František již Kubu navštívil loni v září poté, co Vatikán zprostředkoval obnovení diplomatických vztahů mezi USA a ostrovním státem.

S Castrem jednal předtím také Kirill, který podle ruských agentur řekl, že „kubánský lid prokázal svoje právo žít tak, jak je přesvědčený, že je vhodné“.

Podle RIA Novosti sdělil, že „hrdinství je duchovní koncept, který se nedá naučit z knih“. „Je odvozen od duchovního života člověka,“ dodal.

Římskokatolická a pravoslavná církev se rozešly v 11. století. Cestu ke sblížení přerušil pád komunismu ve východní Evropě a obnovení náboženské svobody. Ruská pravoslavná církev vinila Vatikán ze snahy získat vliv v některých regionech prostřednictvím řeckokatolické církve.

Papež po dnešním jednání v Havaně odletí na návštěvu Mexika, kde zůstane do 18. února.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme