Hlasování amerického senátu musel poprvé v historii rozhodnout viceprezident. Do funkce pomohl ministryni školství

Americký Senát dnes potvrdil Betsy DeVosovou do funkce ministryně školství. Do rozhodování musel svým hlasem vstoupit i viceprezident Mike Pence, protože senátoři hlasovali poměrem 50:50. Podle historika Senátu, na nějž se odvolala agentura AP, je to poprvé, kdy musel viceprezident přispět do hlasování o kandidátech nominovaných do vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mike Pence, viceprezident USA

Mike Pence, viceprezident USA | Zdroj: Reuters

Nominace miliardářky DeVosové vyvolávala mnoho otazníků a k demokratickým senátorům, kteří s ní nesouhlasili, se dnes připojily dvě republikánské senátorky. Demokraté tvrdí, že DeVosové chybí zkušenosti a že je odpůrkyní veřejného školství. Finanční zájmy ji pak pojí s elitními školami, i když DeVosová sdělila, že se z těchto vazeb vyváže.

Viceprezident Spojených států je podle americké ústavy předsedou ex officio Senátu Kongresu USA. Právo na hlasování má však pouze v případě rovnosti hlasů.

Prezident Donald Trump se za ni postavil, když na twitteru sdělil: „Betsy DeVosová je reformátorka, bude výbornou ministryní školství pro naše děti.“

Senátní výbor pro záležitosti veteránů dnes podpořil Trumpova kandidáta na post ministra pro záležitosti veteránů Davida Shulkina. Sedmapadesátiletý Shulkin působil od roku 2015 na ministerstvu jako tajemník a do funkce byl jmenován za prezidenta Baracka Obamy. Bude prvním členem Obamovy administrativy, který bude sloužit i v Trumpově kabinetu, a stane se také prvním šéfem tohoto úřadu, který není sám veteránem. Senát o jeho nominaci bude rozhodovat podle agentury AP možná příští týden a očekává se, že Shulkin hladce projde.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme