Hlasování o Mečiarových amnestiích se odkládá. Případ nemůžeme považovat za promlčený, žádá opozice

Slovenský parlament v úterý odložil hlasování o sporných Mečiarových amnestiích. Opozice totiž chce změnu několika bodů ve vládním návrhu. Žádá, aby skutky, které amnestie omilostnily, nemohly být po jejich zrušení prohlášeny za promlčené nebo aby byl účastníkem konání před ústavním soudem i prezident a vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní rada Slovenské republiky

Národní rada Slovenské republiky | Foto: Peter Zelizňák | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0,©

Podle předsedy parlamentu Andreje Danka musí opozice do středy písemně předložit změny, které chce u vládního návrhu prosadit. Před tím, než tak udělá, její požadavky komentovat nechtěl. Dodal ale, že už samotné návrhy opozice a možná diskuse o nich dávají naději „vyřešit toto historické trauma“. Hlasování, které se odložilo na příští týden, by podle něj mohlo být úspěšné.

PŘEHLEDNĚ: co jsou Mečiarovy amnestie a proč se o nich na Slovensku opět mluví

Číst článek

Požadavky opozice se týkají pěti bodů - mezi nimi je třeba to, aby se k spáchaným trestným činům nepřistupovalo jako k promlčeným. Opozičním stranám se zároveň nelíbí, že se o amnestiích hlasuje v zkráceném legislativním konání, ve výsledku na něj ale pravděpodobně přistoupí.

„Příští týden v úterý začneme zkrácené konání a první čtení, ve čtvrtek začne ráno rokování v druhém a třetím čtení. To je dohoda s opozicí. Zkrácené legislativní konání zůstává,“ citovala agentura TASR předsedu koaliční strany Most-Híd Bélu Bugára.

Mečiarovy amnestie v roce 1998 nařídily zastavení trestního stíhání za skutky v souvislosti se zmařeným referendem a únosem Michala Kováče mladšího do ciziny. Pokud parlament zruší jejich platnost, otevře se cesta k vyšetřování obou případů. Případ zrušení amnestií (zastupujícího) prezidenta ale nemá na Slovensku precedens a doprovází ho široká právní debata o tom, zda a jak je to vůbec možné udělat.

Pavlína Nečásková, Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme