'I Trump si zaslouží fér přístup.' Selhala zveřejněním údajného kompromatu novinářská etika?

Šíření zprávy o údajných kompromitujících informacích týkajících se nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa, které prý shromáždili Rusové, se stalo veřejným testem žurnalistických standardů a vyvolalo debaty o těchto normách, napsala ve středu tisková agentura AP (The Associated Press), která se sama zdržela zveřejnění obsahu údajného kompromitujícího materiálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Zdroj: Reuters

Několik hodin po prvních zprávách, že americké zpravodajské služby seznámily Trumpa s existencí kompromitujícího spisu, server BuzzFeed zveřejnil jeho obsah, přestože vydávající redaktor připustil, že jsou důvody pochybovat o pravdivosti tvrzení, která dokument obsahuje.

Většina amerických zpravodajských médií, včetně AP, se zachovala zdrženlivě, protože obvinění na Trumpovu adresu nebyla doložena. "Dokonce i Donald Trump si zaslouží od novinářů férový přístup," napsal na Twitteru šéf washingtonské odbočky časopisu Mother Jones David Corn.

Zpráva se přesto rozšířila tak rychle, že v úterý večer jednu chvíli dominovala tématům na Twitteru.

Ať si čtenáři udělají názor

BuzzFeed se podle svého editora Bena Smithe rozhodl 35stránkový dokument zveřejnit, aby si Američané mohli udělat vlastní názor na nařčení kolující v nejvyšších vládních kruzích.

Rusové mají na Trumpa kompromitující materiály, tvrdí CNN. Mluví se i o Praze

Číst článek

"Naší snahou je být transparentní a sdílet s našimi čtenáři to, co máme," napsal Smith s tím, že jiný přístup se pokaždé ukázal chybný. Připustil pochybnosti o obviněních na adresu Trumpa a ujistil, že BuzzFeed se snažil a nadále se bude snažit je ověřit. Smith poznamenal, že někteří lidé nemusí s postupem serveru souhlasit, "ale zveřejnění tohoto spisu ukazuje, jak vidíme práci reportérů v roce 2017."

Těžké období pro editory

Agentura AP citovala jednoho z expertů na novinářskou etiku, podle něhož jde o nejnovější a životně důležitý příklad toho, jak internet změnil tok zpráv a informací. "Je to velmi, velmi těžké období pro editory hlavních zpravodajských médií," řekl Bob Steele. BuzzFeed podle něj zveřejněním nařčení podstoupil velké riziko.

Další odbornice na mediální etiku Kelly McBrideová přirovnala počínání BuzzFeed k únikům informací na serveru WikiLeaks. A pokud Smith tvrdí, že jde o styl práce reportérů současnosti, pak se McBrideová ptá, kam se ta práce poděla. Úkolem reportérů je podle ní podat zprávu, ale v daném případě "neuvedli vůbec nic o tom, co dělají či udělají, aby nařčení ověřili či vyvrátili." Novináři by se neměli obracet na veřejnost, aby jim pomohla příběh dokončit; "to nechci považovat za novinařinu, to je něco jiného," tvrdí McBrideová.

"Falešné zprávy - naprostý politický hon na čarodějnice," napsal sám Trump na Twitteru ve zjevné reakci na zveřejněné informace o údajných kompromitujících materiálech týkajících se jeho osoby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme