IKEA stahuje 36 milionů komod a prádelníků. Nábytek může být nebezpečný

Švédská společnost IKEA stahuje v USA a Kanadě na 36 milionů svých komod a prádelníků. Nábytek je podle amerických úřadů nebezpečný, zvláště pro děti. Několikrát se už stalo, že se převrátil a dítě zranil. V několika případech skončila nehoda dokonce smrtí. Za poslední dva roky přišla o život tři batolata. Americké úřady proto zakázaly některé typy komod prodávat. Tento nábytek prodává IKEA i v Česku, stahování z evropských trhů ale neplánuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

IKEA stahuje v USA a Kanadě 36 milionů komod a prádelníků. Nábytek se prodává i v Česku

IKEA stahuje v USA a Kanadě 36 milionů komod a prádelníků. Nábytek se prodává i v Česku | Zdroj: Reuters

Mluvčí švédské nábytkářské společnosti Kajsa Johanssonová oznámila, že všechny komody a prádelníky splňují požadavky stability. Šéf americké komise pro bezpečnost spotřebního zboží Elliot Kaye ale tvrdí, že některé z nich jsou nebezpečné.

„Každé dva týdny zemře ve Spojených státech dítě, na které se převrhne nějaký kus nábytku nebo televize. Je příliš nebezpečné mít doma komody, které stahujeme z trhu, pokud nejsou připevněné ke zdi,“ upřesnil Kay.

Přehrát

00:00 / 00:00

IKEA stahuje v USA a Kanadě 36 milionů komod a prádelníků. Nábytek se prodává i v Česku. Podrobnosti zjišťovala Tea Parkanová

Ve všech evidovaných případech, kdy děti po převrácení komody zemřely, stál tento kus nábytku volně a nebyl připevněný ke zdi.

IKEA přitom v návodu, který je ke zboží přibalený, instruuje zákazníky, aby dané typy komod uchytili ke zdi. Podle amerických úřadů to ale nic nemění na tom, že pokud to lidé neudělají, je nábytek potenciálně nebezpečný.

Švédská společnost stahuje mimo jiné šest modelů komod řady MALM a také nábytek ze série HEMNES, ANEBODA nebo BRIMNES. Z trhu zmizí určité typy vyšší než 60 cm a ty, které mají přes 75 cm.

Tyto komody a prádelníky se prodávají i v Česku a dalších zemích. Mluvčí české pobočky IKEA Zdeňka Pecková ale rovněž ubezpečila zákazníky, že tento nábytek splňuje všechny bezpečnostní normy.

„Jsou zcela bezpečné, pokud jsou připevněny ke stěně dle návodu a pokud se použije sada, která je nedílnou součástí každého balení,“ dodala Pecková s tím, že IKEA neplánuje stahování nábytku z evropských trhů.

Ikea (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Co se týče Ameriky, tak tam došlo ke stažení výrobků z toho důvodu, že v důsledku nehod, které se staly v Severní Americe, došlo k dialogu mezi společností IKEA a tamními úřady na ochranu spotřebitelů. Nakonec se rozhodly tyto výrobky pouze lokálně stáhnout,“ dodala Pecková.

Nehody vedly k tomu, že Komise pro bezpečnost spotřebního zboží rozjela kampaň, která má Američany upozornit, jak může být volně stojící nábytek nebezpečný.

IKEA slíbila, že se na projektu bude podílet, a dělá to v celosvětovém měřítku prostřednictvím svých webových stránek a obchodů.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme