Indové chtějí přeměřit Mount Everest. Myslí si, že se po zemětřesení zmenšil

Indičtí vědci plánují přeměřit nejvyšší horu světa. Při zemětřesení v roce 2015 se Mount Everest pravděpodobně zmenšil, a to možná až o metr.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mount Everest

Mount Everest | Foto: licence Public Domain (eng)

Současná uznaná výška nejvyšší hory světa je v tuto chvíli 8848 metrů. Při zemětřesení v roce 2015, které zasáhlo Nepál a okolí, se ale Mount Everest podle vědců až o metr zmenšil. Proto na jaře vyrazí indická expedice, která má za úkol horu přeměřit.

Everest ale stále roste díky pohybům tektonických desek, předpokládaný růst je 3 až 5 mm do výšky ročně.

Horu naposledy měřili Číňané v květnu 2005. Jejich výsledek je 8844 metrů, tedy o čtyři metry méně, než se běžně udává.

Prasečí embryo s lidskými buňkami. Biologové poprvé vytvořili zárodek člověka a zvířete

Číst článek

Poprvé ale změřil horu už v roce 1852 Radhanath Sikdar, indický matematik a zeměměřič z Bengálska. Měření se tehdy odehrálo v rámci trigonometrického průzkumu Indie, který vedl Brit sir George Everest, geograf a geodet. Proto je hora pojmenována po něm. Změřit ji museli ze vzdálenosti 240 km až z území Indie.

V padesátých letech 20. století indičtí zeměměřiči učinili přesnější měření, které se přiblížilo dnešním měřením a výpočtům výšky Everestu 8848 m. V 90. byl pak na vrchol umístěn přístroj GPS, ten naměřil 8850 m n. m.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme