Irácká armáda objevila u Mosulu masový hrob. Stovka mrtvých měla setnutou hlavu

Irácká armáda objevila v masovém hrobě jižně od Mosulu asi 100 mrtvých, kterým byla setnuta hlava. Bitva o Mosul zatím vstoupila do čtvrtého týden. Oddíly kurdských pešmergů v pondělí bojovaly s radikály z takzvaného Islámského státu (IS) o město Bašika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kurdské jednotky na cestě k městu Bašika.

Kurdské jednotky na cestě k městu Bašika. | Zdroj: Reuters

Iráčtí vojáci oznámili, že nalezli v masovém hrobě jižně od Mosulu zhruba 100 mrtvých, kterým byla setnuta hlava. Jak uvedl armádní mluvčí Jahjá Rasúl, ostatky byly objeveny ve městě Hamám al-Alíl, většinou jde už jen o kostry. V úterý přijede na místo tým forenzních expertů. Vzhledem ke stádiu rozkladu těl zatím nebylo možné určit, zda šlo o civilisty, nebo o vojáky.

Předpokládá se, že z Bašiky, která leží asi 15 kilometrů severovýchodně od Mosulu, odešla většina civilistů a město hájí asi stovka členů IS.

Zástupci Kurdů agentuře Reuters řekli, že IS má k dispozici bezpilotní letadla s výbušninami, rakety s hlavicemi naplněnými bojovým plynem, jako je chlor a yperit, a vycvičené odstřelovače. Aby zastavili postup protivníka, nasadí zřejmě i sebevražedné atentátníky v autech.

Útok na Rakku: Na hlavní město Islámského státu míří 30 tisíc bojovníků

Číst článek

Jakmile ráno vjel první konvoj pešmergů do Bašiky, ozval se silný výbuch a v patnáctimetrové vzdálenosti bylo vidět dva sloupy kouře. Podle kurdských velitelů se snažili zřejmě dva sebevražední atentátníci kolonu zastavit.

Členové iráckých speciálních jednotek se dostali minulý týden do mosulských ulic a zahájili v nich boj proti IS. Radikálové se vmísili mezi civilisty a na vojáky útočí ze zálohy, uvedl Reuters. Mluvčí specialistů boj popsal jako "nejtěžší válku v městském prostředí".

Samozvaný Islámský stát čelí ofenzivě nejen v iráckém Mosulu, ale také v syrské Rakce, kde má hlavní sídlo. Bude-li v těchto svých dosavadních baštách poražen, mělo by to znamenat konec chalífátu, který jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil v roce 2014 na obsazených územích severní Sýrie a Iráku.

Bagdádí v nedávno zveřejněné nahrávce vyloučil ústupek v "totální válce" proti nepříteli.

Jednotky, které k Mosulu postupují z jihu, obsadily město Hamám al-Alíl, odkud radikálové při ústupu do Mosulu předtím odvedli jako lidské štíty mnoho civilistů. Z jihu se jednotky přiblížily na čtyři kilometry od mosulského letiště, které je na jižním okraji města a na západním břehu řeky Tigris.

Ta Mosul protíná uprostřed od severu k jihu. Západně od Mosulu bojují šíitské milice, které chtějí bojovníkům IS uzavřít únikové trasy do Sýrie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme