Irácká armáda pozastavila osvobozování Mosulu, prověřuje zprávy o civilních obětech náletů

Irácká armáda zastavila operaci na osvobození západní části města Mosul, která stále drží bojovníci Islámského státu. Důvodem jsou zprávy, že nálety z poloviny března připravily o život více než 200 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácké jednotky po dvou dnech obnovily útok na západní část Mosulu.

Irácké jednotky po dvou dnech obnovily útok na západní část Mosulu. | Zdroj: Reuters

Útok na čtvrť Al-Džadída na západě Mosulu je považován za jeden z nejkrvavějších náletů pro civilisty od americké invaze do Iráku v roce 2003. List The Guardian napsal, že během soboty, více než týden po leteckém útoku, který proběhl 17. března, byla z trosek zasažených domů stále vytahována těla.

Americká armáda uvedla, že o bombardování oblasti ji požádal sám Irák. Cílem byli bojovníci Islámského státu. Koaliční jednotky pod americkým vedením skutečně bombardovaly čtvrť drženou islamisty, kde civilisté zahynuli.Zprávy o civilních obětech americká armáda prověřuje.

Podle výpovědi svědků byli džihádisté rozmístěni i na střechách domů, v nichž se civilisté ukryli. Podle obyvatel čtvrti Al-Džadída dostaly tři domy přímý zásah bombami a další byly poškozeny troskami a ostřelováním.

Mosul je druhým největším městem Iráku. Bojovníci IS je ovládli v červnu 2014, kdy z tamní Velké mešity jeho vůdce abú Bakr Bagdádí vyhlásil na ovládaných územích Iráku a Sýrie chalífát. Vládní ofenziva za znovudobytí Mosulu, který je teď poslední významnou baštou IS v Iráku, začala v polovině loňského října.

V západní části Mosulu je ve čtvrtích ovládaných radikály z IS ještě asi 600 tisíc civilistů, uvedl ve čtvrtek Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podle jeho odhadů dobyly irácké jednotky z rukou IS zatím asi 40 procent západního Mosulu, východní část města osvobodily už v lednu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme