Irácká armáda se blíží k Mosulu. Turecko se ofenzivy neúčastní, popírají tvrzení Ankary

Irácké síly se blíží k pozicím takzvaného Islámského státu v Mosulu, poslední velké baště radikálů. Speciální jednotky ostřelují džihádisty z města Bartalla vzdáleného asi 15 kilometrů a armáda postupuje do okolních vesnic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace proti takzvanému Islámskému státu poblíž iráckého města Mosul

Operace proti takzvanému Islámskému státu poblíž iráckého města Mosul | Zdroj: Reuters

Generál irácké armády Othman Ghanimi tvrdí, že se jeho vojska snaží minimalizovat ztráty na civilních životech. Vláda ale vyšetřuje incident z minulého týdne, kdy armáda zasáhla ženskou část mešity v Dakúku nedaleko Kirkúku.

K vyšetření incidentu, při kterém zemřelo nejméně 13 žen a dětí a desítky dalších jsou zraněné, vyzvala mezinárodní lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Někteří šíitští zákonodárci totiž tvrdí, že v útoku na mešitu mohla být zapojená americká nebo turecká armáda.

Irácké a kurdské síly bojují na dalších frontách. Z Mosulu uprchly tisíce lidí

Číst článek

Podle zdrojů agentury Reuters nad Kirkúkem v době útoku létaly helikoptéry. Spojené státy vinu popřely, Ankara se k incidentu zatím nevyjádřila.

Mezi Irákem a Tureckem se mezitím kvůli ofenzivě v Mosulu prohloubily spory. Turecký premiér Binali Yildirim oznámil, že jeho jednotky na základě žádosti kurdských pešmergů útočily na džihádisty dělostřeleckými granáty. Velení irácké armády ale zapojení Turecka popřelo.

Organizace spojených národů v neděli oznámila, že z okolí Mosulu už před boji uprchly asi 4000 lidí.

Boje o poslední velkou baštu takzvaného Islámského státu začaly minulé pondělí. Podle odhadů může být ve městě, kde žije asi 1,5 milionu lidí, až 6000 radikálů. Očekává se, že operace bude trvat týdny, možná měsíce.

Viktor Daněk, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme