Irácká armáda zahájila bitvu v mosulských ulicích, kontroluje už východní okraj města

Bitva o jedno z největších měst Iráku pokračuje. Islámští radikálové mají slabou obranu, ale nevzdávají se a získali město Širkát jižně od Mosulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tank irácké armády během bojů v Mosulu

Tank irácké armády během bojů v Mosulu | Zdroj: Reuters

Irácká armáda má pod kontrolou východní okraje Mosulu. Podle některých informací už vojáci dobyli i první městskou čtvrť. Iráčtí velitelé očekávají rychlý postup až k řece Tigridu, která město rozděluje.

Džihádisté se podle armádních odhadů stáhnou na jeho západní břeh. Islámský stát má prý v Mosulu slabší obranu než třeba v loni dobytém Ramádí na západě země.

"Teď stojíme před ranou do Mosulu. To znamená, že naše jednotky vstoupily do samotného města a tím začíná bitva v mosulských ulicích. Dobudeme celé město, musíme přitom ale řešit bezpečí civilistů," uvedl jeden z velitelů irácké armády Tálib Šaghátí.

Bitva o Mosul pokračuje. Bojujte proti nepřátelům Boha, vyzval vůdce Islámského státu

Číst článek

Džihádisté Islámského státu se ale nevzdávají. Jižně od Mosulu se zmocnili města Širkát a při útoku zabili sedm iráckých vojáků a příslušníků šíitských milicí. Vůdce organizace Islámský stát Abú Bakr Bagdádí jakékoliv stažení svých ozbrojenců z Mosulu vylučuje, jak zaznělo na jeho nedávno zveřejněné nahrávce.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme