Irácké jednotky evakuují vesnice blízko Mosulu. IS využívá obyvatele jako lidské štíty

Speciální jednotky irácké armády převezly více než tisíc obyvatel vesnic v blízkosti města Mosul do bezpečí. Jejich vesnice byly příliš blízko bojové linie. Ve středu to oznámil generál Hajdar Fázil ze speciálních jednotek. Irácká vláda zaregistrovala zatím rekordní denní počet uprchlíků z Mosulu - z města podle ní v úterý odešlo 3300 lidí. Od zahájení bojů o Mosul, tedy za minulých devět dní, uprchlo z města podle OSN přes 8900 lidí. Podobné číslo - okolo 9000 osob - zmiňuje i Mezinárodní organizace pro migraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednotky irácké armády převezly více než tisíc obyvatel vesnic v blízkosti města Mosul do bezpečí (ilustrační foto)

Jednotky irácké armády převezly více než tisíc obyvatel vesnic v blízkosti města Mosul do bezpečí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Fázil řekl, že obyvatelé několika vesnic byli převezeni do tábora u Chazaru. Specialisté zabezpečují oblasti východně od Mosulu, kde našli síť tunelů, jimiž IS posílal bojovníky a zásoby.

Podle jiného z iráckých velitelů se islamisté stáhli z města Šúra a přesunuli se do Mosulu. S sebou vzali civilisty, které používají jako lidské štíty, a v oblasti nechali nastražené výbušniny, aby zpomalili postup irácké armády. „Tyto malé vesnice pro ně nemají takovou hodnotu, Mosul je mnohem důležitější. Nechtějí plýtvat svou energií,“ uvedl irácký generál.

Irácká armáda a její spojenci se přibližují k Mosulu z několika směrů. Ofenzivy, která začala 17. října, se účastní asi 25 tisíc iráckých vojáků, oddíly kurdských pešmergů, bojovníci sunnitských kmenů a šíité, jejichž účast povolil stát. Ofenziva potrvá týdny, nejspíš i měsíce. Radikálové měli měsíce na to, aby se na operaci připravili, a předpokládá se, že ve městě i kolem něj vybudovali rozsáhlé opevnění.

Irácké a kurdské síly bojují na dalších frontách. Z Mosulu uprchly tisíce lidí

Číst článek

OSN začala zveřejňovat zprávy o krutostech, kterých se IS dopouští na civilistech při ústupu. I mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville řekl, že IS převáží do Mosulu z blízkého okolí vesničany a dělá z nich lidské štíty. Několik žen a dívek prý členové IS postříleli, protože zaostávaly při přesunu za ostatními.

Colville také kritizoval úřady v Kirkúku, kde IS minulý týden zaútočil na několika místech a pozabíjel na 80 lidí. Úřady pak nařídily uprchlíkům, kteří žili mimo tábory, aby se nechali zaregistrovat s ostatními uprchlíky. Tábory v oblasti Kirkúku jsou ale přeplněné.

„Kurdské oddíly vyhnaly stovky rodin a bojíme se, že pokud to bude pokračovat, zkomplikuje to už tak znepokojující situaci uprchlíků v oblasti,“ řekl Colville.

Kurdské milice obklíčily ozbrojence IS nedaleko Mosulu. Blíž městu zatím nepostoupí

Číst článek

Útoky v Kirkúku byly považovány za pokus IS odvrátit pozornost od mosulské fronty. Šíitské milice v úterý oznámily, že dostaly za úkol bránit severoirácký Tall Afar a zabránit členům IS prchat z Mosulu do Sýrie. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu ve středu řekl, že Turecko v případě útoku na Tall Afar zakročí.

Do bojů o Mosul je zapojena také francouzská letadlová loď Charles-de-Gaulle. Francie oznámila, že prezident François Hollande rozhodl její misi prodloužit do poloviny prosince.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme