Irácké jednotky v Mosulu postupují, z rukou džihádistů osvobodily tamní univerzitu

Irácké síly osvobodily areál univerzity v Mosulu a pátraly, jestli v kampusu nejsou ještě schovaní nějací radikálové z takzvaného Islámského státu. Oznámil to mluvčí protiteroristické jednotky. Vojákům se podařilo celou oblast dobýt už v sobotu. Ale situaci zkomplikovaly nastražené výbušniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irácký voják prochází troskami budov ve východním Mosúlu (ilustrační).

Irácký voják prochází troskami budov ve východním Mosúlu (ilustrační). | Zdroj: Reuters

Irácké jednotky se po zabrání univerzity přiblížily k dobytí celé východní části Mosulu. Zbývá už jen obsadit několik oblastí ovládaných džihádisty u řeky Tigris.

Navzdory bojům se na řadě míst východního Mosulu život po několika letech vrací do starých kolejí. Situace je podle jednoho z obyvatel dobrá. Ulice jsou znovu otevřené a lidé se vrátili do práce. V obchodech je prý dostatek potravin a obyvatelé mají vše, co potřebují.

Na ofenzivě v Mosulu, která začala loni v říjnu, se podílejí desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků i příslušníků šíitských milic. Ze vzduchu je podporují letouny mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy. Mosul je hlavní baštou takzvaného Islámského státu v Iráku, který ovládá především západní polovinu města.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme