Íránci udeřili na salony krásy: 24 zadržených kvůli ‚dekadentní kultuře nahoty‘

Íránské úřady provedly razii v salonech krásy, kde zadržely 24 členů „modelingových a dekadentních sítí“, uvedla ve středu íránská agentura Tasnim. Incident v provincii Markazí je součástí dlouhodobé kampaně Teheránu, která má pod jménem operace Pavouk II vykořenit údajné neblahé vlivy západních imperialistů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obětí operace Pavouk 2 se v lednu stala i módní ikona Elnaz Golroková (na snímku).

Obětí operace Pavouk 2 se v lednu stala i módní ikona Elnaz Golroková (na snímku). | Foto: Repro Elnaz Golrok/Twitter

Jak píše agentura AP, podle Tasnim se zmíněné organizace podílely na „propagaci kultury nahoty a modelingu“ tím, že natáčely a zveřejňovaly videoklipy.

Úřady proti nim zakročily v celkem devíti načerno provozovaných studiích a salonech krásy, kde zadržely celkem 24 lidí; dalších 41 předvolaly a po krátkém výslechu propustily, napsala íránská agentura.

Operace Pavouk II

Není to poprvé, kdy íránská média informují o obdobném zásahu. Teokratický režim dlouhodobě monitoruje působení Íránců na sociálních sítích, v němž pátrá po nepovolených aktivitách. Jen tuto neděli zadrželi ve městě Záhedán jedenáct lidí, které bezpečnostní složky obvinily z výroby pornografických snímků a jejich zveřejňování právě na sociálních sítích.

V Íránu získává podporu facebooková kampaň proti povinnému zahalování žen

Číst článek

Represí proti mladým lidem, kteří na internetu zveřejňují své stylizované snímky a v očích Teheránu se tak proviňují nepřístojnou lascivitou, v Íránu přibývá, stejně jako represí vůči módním agenturám.

Například letos v lednu vzbudilo pozornost zatčení módních ikon a populárního manželského páru Elnaz Golrochové a Hámida Fadeje. Golrochová, jejíž účet na Instagramu sleduje přes 600 tisíc lidí, se do hledáčku policie dostala mimo jiné i kvůli pózování bez hidžábu.

Kvůli stejnému prohřešku stanula o čtyři měsíce později před íránským revolučním tribunálem další známá modelka Elham Arabová. Golrochovou a Fadeje nakonec tlak úřadů donutil k útěku do Dubaje.

blockquote class="twitter-tweet" data-lang="cs">

Iranian Model, Elham Arab, answering to Tehran attorney for posting her pictures without scarf on Instagram pic.twitter.com/y1CSM4FrYQ

— potkin azarmehr (@potkazar) 16. května 2016

Íránský režim před dvěma lety spustil takzvanou operaci Pavouk II, sledovací program zaměřený právě na s módou spjaté aktivity a jejich očištění od neblahých západních vlivů ve prospěch „islámských hodnot“.

Podle soudu, který má v zemi potírat kyberzločin, je cílem operace „monitorovat využívání sociálních sítí západními imperialistickými mocnostmi ke změně íránsko-islámského životního stylu našeho národa.“

blockquote class="twitter-tweet" data-lang="cs">

#ElnazGolrokh #HamidFadaei были вынуждены покинуть Иран из-за "неисламских фото"
Подробнее: https://t.co/8fmiLavo0G pic.twitter.com/tEPdp0LR2L

— Пробомонд (@probomond) 21. května 2016
blockquote class="twitter-tweet" data-lang="cs">

Iranian model Elnaz Golrokh leaves Iran with her boyfriend after #startups #app #instagram https://t.co/iWl8i3OP30 pic.twitter.com/dldVbobV1n

— Video Stock (@videostocknet) 27. června 2016

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme