Íránský zábavní park 'se podobá táboru IS'. Atrakce jsou minové pole i střelba do Netanjahua

V íránské provincii Chorásán otevřeli zábavní park s vojenskou tematikou, v němž si děti ve věku od osmi do třinácti let, oblečené jako vojáci, mohou vyzkoušet útok na nepřátelské státy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dětský voják.jpg

dětský voják.jpg | Foto: Wikipedia

Park nazvaný Město her pro revoluční děti, do kterého je vstup volný, se nachází ve městě Mašhad na severovýchodě Íránu. Otevřen je už druhým rokem.

Návštěvníci se v něm rozdělí do skupin, z nichž každá má přiděleného velitele. Procházejí několika stanovišti s nejrůznějšími tématy. Jedním je například irácko-íránská válka z 80. let, dalším obrana íránských svatyní nebo přecházení minových polí. Děti také získávají informace o boji proti organizaci Islámský stát (IS) v Sýrii a házejí míčky na figuríny členů této organizace.

Střelba na Netanjahua

Podle britského deníku The Sun návštěvníci rovněž střílejí gumovými projektily na figurínu izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Dozvědí se i o íránských vůdcích, například o zakladateli islámské republiky ajatolláhovi Rúholláhovi Chomejním.

Vedoucí parku Hamíd Sádekí uvedl, že o zařízení je "velký zájem". Na poslední zastávce "se děti dozvědí, že nejdůležitější článek k dosažení vítězství je zapojení chytrosti a inteligence v boji proti nepříteli," řekl Sádekí.

Islámský stát doplňuje řady svých bojovníků nezletilými chlapci. V Mosulu už jich padlo na 300

Číst článek

"Jaká budoucnost čeká tyto osmileté děti, které se v tomto věku učí zacházet se zbraněmi? Jaký je smysl takového cvičení?" pátral server Šahrvandjár po smyslu akce.

Někteří Íránci na sociálních sítích zveřejnili fotografie z parku a podotkli, že se prostředí dá srovnat s výcvikovými tábory IS, kde se děti připravují k boji v atmosféře nenávisti a násilí.

Některé mezinárodní organizace obviňují Teherán z náboru afghánských dětí pro současné boje v Sýrii. V uprchlické vlně se loni do Evropy dostaly tisíce afghánských dětí bez doprovodu a ukázalo se, že mnohé přišly nikoli z Afghánistánu, ale z Íránu. Některé tvrdily, že se chtěly vyhnout náboru pro boj v Sýrii. Do Švédska loni dorazilo 11.000 afghánských nezletilců bez rodičů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme