Irové oslavují svatého Patrika, zeleně zářila i socha Krista v Riu

Irové dnes slaví den svatého Patrika, hlavního patrona své domoviny. Tradičně velmi bujaré oslavy svátku se konaly či chystají nejen na „Zeleném ostrově“, ale i v zemích s velkým počtem irských přistěhovalců. Vedle Spojených států nebo Austrálie tak den svatého Patrika oslaví nebo už oslavili i na exotických místech jako v Dubaji ve Spojených arabských emirátech nebo v Karibiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v New Yorku oslavují den svatého Patrika

Lidé v New Yorku oslavují den svatého Patrika | Zdroj: Reuters

V Irsku, ale i ve městech s početnou irskou komunitou se tradičně pořádají velké průvody, ve kterých jsou vidět alegorické vozy, defilující policisté a hasiči nebo různé hudební a taneční skupiny.

Ti, kdo slaví, na sobě mají cokoli zeleného, často zelené klobouky, třeba s trojlístkem nebo zelenobílooranžovou irskou trikolórou.

Na počest irského světce dostal zelenou barvu dokonce i jeden z novodobých divů světa – socha Krista spasitele v Rio de Janeiru v daleké Brazílii.

Svátek není spojený jen s veselím, ale má i svůj duchovní rozměr. Pro Iry je svatý Patrik něco, jako jsou pro obyvatele České republiky Cyril a Metoděj.

Patrik se narodil na přelomu 4. a 5. století v Anglii. Ač pocházel z křesťanské rodiny, nebyl příliš věřící. K Bohu se obrátil, až když se ocitl jako mladý v otroctví v Irsku.

Muž si na obličej namaloval barvy irské vlajky | Foto: Reuters

Z otroctví se mu podařilo utéct, po čase se však do Irska vrátil jako misionář – z pověření papeže Celestýna tam působil jako biskup. „Působil tam necelých 30 let a za tu dobu Irsko prakticky obrátil na víru, Iry naučil psát, podobně jako k nám přinesli Cyril a Metoděj písmo,“ přibližuje redaktor náboženských pořadů Českého rozhlasu Adam Šindelář.

Svatého Patrika symbolizuje zelená barva a také trojlístek jetele. Na něm prý světec vysvětloval Irům trojjedinost Boha Otce, Ježíše Krista a Ducha svatého. „Že jsou to tři osoby, ale vlastně jeden bůh dohromady,“ dodává Šindelář.

Zeleně nasvíceno k oslavám dne svatého Patrika je také rakouské národní divadlo ve Vídni | Foto: Reuters

kov, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme