Irsko je na brexit připravené, řekl premiér. Ve hře je i sjednocení se severem

Irská vláda je podle premiéra Endy Kennyho na odchod Británie z Evropské unie připravená. Oba státy jsou silně hospodářsky propojené a vláda prý má plán, jak se s dopady brexitu vyrovnat¨.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brexit je porážka všech

Brexit je porážka všech | Foto: Matt Dunham | Zdroj: ČTK

Irský premiér upozornil, že volný pohyb osob a zboží mezi ostrovy zatím nekončí. Kenny a šéf britské vlády David Cameron se shodli, že oba kabinety musí spolupracovat, aby zachovaly mír v Severním Irsku.

O dopadech brexitu budou v pondělí jednat taky irští poslanci.

Irský ministr zahraničí Charlie Flanagan prohlásil, že sjednocení Irska by bylo v zájmu obyvatel Severního Irska. Případné referendum v době, kdy Londýn vyjednává o vystoupení z Evropské unie, by podle něj zemi jen dál rozdělilo.

Další referendum o nezávislosti je na stole, reagovala na brexit skotská premiérka

Číst článek

K hlasování o sjednocení ostrova vyzval severoirský vicepremiér Martin McGuiness. Region na rozdíl od zbytku Británie hlasoval pro setrvání země v Evropské unii.

Podle velkopáteční dohody, která v 90. letech ukončila dlouhý konflikt mezi severoirskými katolíky a protestanty, může britská vláda vyhlásit referendum o připojení regionu k Irsku, pokud se bude zdát, že většina voličů by sjednocení podpořila.

Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme