IS představuje pro Západ existenční hrozbu, varuje britský premiér Cameron

Velká Británie je připravená použít proti radikálním islamistům všechny prostředky, kterými disponuje. Řekl to premiér David Cameron v návaznosti na masakr v tuniské Súse, který stál život tři desítky britských občanů. Do Tuniska dnes spolu s dalšími kolegy přijela britská ministryně vnitra Theresa Mayová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Ministři vnitra Spojeného království, Francie, Německa a Belgie se v Súse vydali přímo na pláž, kde se masakr odehrál, a položili květiny k improvizovanému památníku.

Zajímali se také o pokroky ve vyšetřování, na které Británie vyčlenila na 600 policistů. Britská vláda slíbila, že všechny své občany zraněné při atentátu dopraví během 24 hodin zpátky do vlasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Šedesáti minut byl spolupracovník Českého rozhlasu ve Velké Británii Jan Jůn

Premiér David Cameron prohlásil, že se extremisté z Islámského státu dají porazit, ale že to bude trvat dlouhou dobu.

„Islámský stát představuje existenční hrozbu, protože převrací výklad velkého náboženství, a tak vzniká jedovatý kult smrti, který svádí tolik mladých duší,“ tvrdí.

„Z boje proti radikálním islamistům se stane zápas této generace. Britové musí bojovat vším, co mají k dispozici,“ dodal britský ministerský předseda pro BBC.

Cameron dnes také prohlásil, že Islámský stát chystá nové „děsivé“ útoky v Británii i dalších zemích a pro Západ prý představuje existenční hrozbu.

Podle spolupracovníka Českého rozhlasu ve Velké Británii Jana Jůny jsou zpravodajské služby britského premiéra spolehlivé a informace tedy relevantní.

„V Londýně se začínají rozjíždět nejrůznější protiteroristická opatření. Tento týden má v Británii proběhnout velké cvičení zpravodajských služeb, policejních jednotek, komand, vojska a také ambulancí,“ popisuje Jůna.

Protiteroristické operace bere Velká Británie velmi vážně. Cameron prohlásil, že se nenechá vystrašit terorismem a potvrdil, že se protiteroristické operace budou dále rozvíjet v celém spektru reakcí.

Podle něj většina britských mešit islamisty odsuzuje. Spolu s nimi pak povede „boj za srdce, mozky a tradiční britské hodnoty“.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme