Islámský stát doplňuje řady svých bojovníků nezletilými chlapci. V Mosulu už jich padlo na 300

Takzvaný Islámský stát a další teroristické organizace rekrutují a cvičí pro boj nejen dospělé muže, ale také nezletilé chlapce. V bojích v Mosulu jich podle USA a Syrské organizace na ochranu lidských práv se sídlem ve Velké Británii zahynulo na 300.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětští vojáci Islámského státu

Dětští vojáci Islámského státu | Foto: video Islámského státu

Důvody, proč Islámský stát verbuje děti, jsou velké ztráty v bitvách a výchova další generace bojovníků.

Islámský stát ztratil v bitvách v Sýrii a Iráku v boji s koalicí vedenou USA na 45 tisíc vojáků, odhadují Spojené státy. Podle Izraele jich za poslední rok a půl zahynulo asi 15 tisíc. V každém případě jsou to velké ztráty. A další tisíce bojovníků zahynulo v bojích s příslušníky syrské armády a jejich spojenci a při střetech s ostatními džihádistickými skupinami.

Kopou tunely a cvičí dětské vojáky. Džihádisté se připravují na obranu Mosulu

Číst článek

Proto Islámský stát rekrutuje nové a nové dětské bojovníky. Na příklad v syrské provincii Dajr az-Zaur do své speciální dětské jednotky nazývané „Lvíčata chalífátu“ naverbovali více než 4 tisíce nezletilých chlapců a poslali je do iráckého Mosulu, kde podle Washingtonu tvoří asi třetinu z celkového počtu 900 padlých islámistů.

Děti verbuje i Al-Káida

Islámský stát si také díky verbování vychovává další generaci bojovníků. Ti mají zajistit další existenci organizace. Proto jim vymývají mozky a učí je zabíjet. Nutí chlapce sledovat bičování i popravy. Používají je také jako sebevražedné atentátníky, kteří se odpálili na příklad v Iráku, Sýrii nebo Turecku.

Využívají je také jako propagandistický nástroj. Mnohokrát zveřejnili islamisté záběry, jak děti popravují nepřátele, ať už civilisty, nebo příslušníky armády syrského prezidenta Bašára Asada, na příklad v antickém amfiteátru v syrské Palmýře.

Dětské bojovníky však nerekrutuje pouze Islámský stát. V Sýrii je cvičí také tamní odnož Al-Káidy Fronta dobytí Sýrie. Teroristická organizace sama informovala, že její náborová kampaň začala vloni v dubnu v provincii Idlíb, kde má Fronta hlavní stan. Do letošního června získala na 500 dětských vojáků ve věku 13 až 17 let. 350 z nich pochází z uprchlického tábora Atma u hranice s Tureckem. Džihádisté totiž tvrdí, že nejdůležitější je islámské právo šaría a vojenská povinnost. Vzdělání je podle nich v současné situaci vedlejší. Proti tomu se ale staví syrští aktivisté, kteří zahájili vlastní kampaň nazvanou „Děti, nikoli vojáci“.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme