Islámský stát v Mosulu otevřel cestu k vzácnému starověkému paláci. A nestihl ho vyloupit

Irácká armáda už vyhnala Islámský stát ze čtvrti Mosulu, kde stála i mešita Nabí Júnus Tu , kterou muslimové a křesťané považují za hrobku biblického Jonáše. Tu Islámský stát - stejně jako mnoho dalších památek - zničil. Iráčtí vojáci však teď pod mešitou našli překvapivou věc. Džihádisté tam vyhloubili tunely a v nich měli památky, které chtěli uchovat, aby je mohli prodat, informuje agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Snímek z února 2017 zachycuje 18letého křesťana Ninose, který uprchl před džihádisty ze svého domova poblíž Mosulu. V kurdistánském Irbílu vytváří repliku historické asyrské sochy, jedné z mnoha, které ozbrojenci IS zničili v ruinách starobylého Ninive.

Snímek z února 2017 zachycuje 18letého křesťana Ninose, který uprchl před džihádisty ze svého domova poblíž Mosulu. V kurdistánském Irbílu vytváří repliku historické asyrské sochy, jedné z mnoha, které ozbrojenci IS zničili v ruinách starobylého Ninive. | Zdroj: Reuters

Radikálové ovládli Mosul, včetně mešity, před třemi lety, kdy dobyli velké území v severním Iráku. Na mnoha místech ničili starověké sochy buldozery a dynamitem, protože je považují za islámem zakázané modly.

Opatrné hloubení

Jonášovu mešitu vyhodili do vzduchu v červenci 2014 a irácká armáda ji osvobodila letos v lednu. Objevená síť tunelů vede až k podzemnímu asyrskému paláci ze sedmého století před naším letopočtem. Je zřejmé, že džihádisté hloubili tunely opatrně, aby nepoškodili památky, které našli cestou, řekl irácký archeolog Musáb Muhammad Jásím z Úřadu starověkých památek a dědictví provincie Ninive.

Mosul po osvobození: 'Všichni dobře víme, kdo byl s Islámským státem,' vypovídá šéf zpravodajství milic

Číst článek

Ozbrojenci používali jen obyčejné ruční nástroje, aby nic nezničili. Podle Jásíma zjevně postupovali podle plánu a o asyrském paláci věděli. Na veřejnosti přitom památky okázale ničí. Spojené státy upozornily, že Islámský stát má značný příjem z pašování uměleckých děl. Američané před dvěma lety vrátili Iráku velký soubor artefaktů, které džihádistům zabavili v Sýrii.

Nové možnosti

Jonášova mešita je vážně poničená, ale teď nabízí archeologům nové možnosti. Vykopávky v ní byly zahájeny v roce 2004, rok po americké invazi, a odhalily palác asyrského krále Asarhaddona, který hlídaly kamenné sochy ochranných démonů aladlammú v podobě okřídlených býků s lidskou hlavou.

Archeologické práce však byly brzy nato zastaveny, protože ohrožovaly základy mešity. Odborníci se asyrského paláce ani nedotkli. Teď v tunelech našli řadu keramických střepů a starověkých reliéfů s nápisy v klínovém písmu. A v samotném paláci se dochovaly obří sochy i další cenné artefakty, potvrdil Jásím.

Asarhaddon vládl v Asýrii začátkem sedmého století před naším letopočtem. Jeho otcem byl Sinacherib, jehož vojenská tažení proti Babylónii a Judskému království popisuje bible.

Repliky asyských památek zničených Islámským státem, které v Irbílu vytvořil 18letý křesťan Ninos. | Foto: Reuters

Současné vojenské tažení irácké armády podporované Američany už Islámský stát vyhnalo z většiny obsazených iráckých měst a nyní pokračuje bitva o západní Mosul. Vojáci také získali kontrolu nad vypleněným muzeem, kde se džihádisté natáčeli při demolici soch nevyčíslitelné hodnoty, uzavírá agentura Reuters.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Gita Zbavitelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme