Islámský stát zabil v Iráku na 100 lidí, atentát cílil na šíity vracející se z oslav svátku

Podle nové bilance si čtvrteční útok jižně od Bagdádu vyžádal na 100 obětí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na místní policii a zdravotníky. K atentátu se již dříve přihlásili ozbrojenci z takzvaného Islámského státu, kteří obsadili rozsáhlá území v Iráku a sousední Sýrii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bomba nastražená v náklaďáku zabila u Bagdádu na 100 lidí. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Bomba nastražená v náklaďáku zabila u Bagdádu na 100 lidí. K útoku se přihlásil Islámský stát. | Zdroj: Reuters

Bomba umístěná v nákladním automobilu explodovala na benzínové stanici, kde v tu chvíli stálo množství autobusů se šíity, kteří se vraceli z oslav svého významného svátku Arbaín. Mezi oběťmi je nejspíš mnoho Íránců.

Útok se stal ve vesnici Šúmalí na trase z jihoirácké Karbaly, kde se svátek slavil. Do Karbaly se v tomto období sjíždějí miliony šíitů nejenom z Iráku, ale také z jiných zemí, především z Íránu.

„V době výbuchu bylo na benzínové stanici nejméně sedm autobusů s poutníky," citovala agentura AFP místního policistu. "Autobusy byly plné Íránců, Bahrajňanů a Iráčanů," uvedl jiný policejní zdroj. Šúmalí leží 120 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu a asi 80 kilometrů od Karbaly.

Bombový útok na svatbě poblíž Bagdádu zabil 12 lidí. Explodovalo auto plné výbušnin

Číst článek

IS podobně jako další sunnitské extremistické organizace považuje šíity za odpadlíky od islámu, čímž zdůvodňuje útoky na ně. Období Arbaínu bývalo i v minulosti poznamenáno útoky na šíity.

Arbaínem končí 40denní smutek připomínající smrt imáma Husajna, vnuka proroka Mohameda. Husajn se svými spojenci zahynul v bitvě u Karbaly roku 680 a jeho smrt šíité oplakávají při svátku ášúrá. Poutníci při něm míří k mauzoleu, kde je imám pohřben.

K rituálům patří mrskání, při němž teče krev v upomínce na Husajnovo utrpení. Na oslavy svátku letos do Karbaly dorazilo odhadem 17 až 20 milionů poutníků, mezi kterými byly asi tři miliony Íránců.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme