Islámský stát znovu devastuje historické památky v Palmýře. Poničil amfiteátr z 2. století

Historickou Palmýru opět ničí radikálové z Islámského státu. Syrská agentura SANA uvádí, že poničili amfiteátr a skupinu sloupů z 2. století. V syrském městě je několik památek na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na amfiteátr v syrském městě Palmýra

Pohled na amfiteátr v syrském městě Palmýra | Zdroj: Reuters

Islámský stát měl Palmýru v rukou i v roce 2015 a začátkem loňského roku a také tehdy ničil památky. Amfiteátr v minulosti používali k vraždění svých odpůrců. Poničen je i tetrapylon - sloupoví, které stojí před divadlem. Dokazují to satelitní snímky níže.

SANA neuvedla podrobnosti o míře ani době ničení, ale její zprávu potvrdila i exilová opozice a šéf oddělení pro historické památky Maamún Abdalkarím.

Islámský stát dobyl v poušti ležící Palmýru v květnu 2015. Poničil v ní vzácné památky včetně Belova chrámu. Loni v březnu se vládním jednotkám s pomocí ruské armády podařilo město dobýt zpět, ale v prosinci, kdy vrcholily boje o severosyrské město Aleppo, se tam radikálové vrátili.

Pouštní město Palmýra leží v provincii Homs asi 210 kilometrů severovýchodně od Damašku. K jejím nejznámějším památkám patří kolonáda, divadlo, vítězný oblouk, mnoho kostelů, chrámů či pohřebišť. Od roku 1980 je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Před zahájením syrské války v roce 2011 místo navštěvovalo na 150 000 turistů ročně.

Pohled na tetrapylon v antickém městě Palmýra | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme