Itálii zasáhla dvě silná zemětřesení, druhé mělo 6,2 stupně. Zraněných jsou desítky

Střední Itálii ve středu postihla dvě silná zemětřesení. První záchvěvy půdy o síle 5,4 stupně zaznamenali seizmologové krátce po 19:00 SELČ, asi dvě hodiny na to udeřilo zemětřesení ještě silněji. Druhé otřesy měly sílu 6,2 stupně, podle některých agentur 6,4 stupně Richterovy škály. Podle šéfa štábu civilní obrany Fabrizia Curcia byly při otřesech půdy zraněny desítky lidí. Čtyři jsou zraněni vážně, ale jejich životy nejsou ohroženy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky zemětřesení v městečku Accumoli

Následky zemětřesení v městečku Accumoli | Foto: Robert Mikoláš

Epicentrum prvních otřesů bylo u malé obce Castelsantangelo sul Nera, která leží v provincii Macerata (region Marche) asi 100 kilometrů jižně od Ancony. Zhruba ve stejné lokalitě měly epicentrum i druhé silnější otřesy, i ty byly cítit také v Římě.

Středeční zemětřesení vyvolalo u obyvatel střední Itálie paniku a strach, neboť stejnou oblast postihlo zemětřesení před dvěma měsíci. „Podle názoru geologů se jedná o zemětřesení, které je do jisté míry spojeno s tím, ke kterému došlo v Amatrici 24. srpna,“ řekl Českému rozhlasu zpravodaj společnosti RAI Josef Kašpar. Tehdejší otřesy o síle 6,2 stupně Richterovy škály si vyžádaly 298 obětí a téměř čtyři stovky zraněných.

V Římě evakuovali ministerstvo zahraničí

Starosta vesnice Castelsantangelo sul Nera Mauro Falcucci uvedl, že zatím nemá zprávy o obětech, ale že se v obci zřítily budovy a vypadl elektrický proud.

Zemětřesení zaznamenali i v Římě, který je od epicentra vzdálen asi 170 kilometrů. Agentura ANSA uvedla, že byla evakuována budova ministerstva zahraničí.

Několik budov se ve středu zřítilo i v městečku Amatrice, které bylo nejhůře postiženo při srpnovém zemětřesení. „Spadly některé budovy, ale jen ty, které byly již poškozeny před dvěma měsíci,“ řekl agentuře ANSA starosta Amatrice Sergio Pirozzi. Dodal, že ale mezi obyvateli opět zavládl strach.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme