Italové budou v referendu hlasovat o změnách ústavy. Premiér by získal nové pravomoci

Itálie bude už v neděli rozhodovat v referendu o ústavních změnách. Hlasování vyvolal premiér a předseda vládnoucí Demokratické strany Matteo Renzi. Jeho návrh omezuje vliv Senátu a naopak posiluje Poslaneckou sněmovnu. Předseda vlády by v případě schválení navíc získal nové pravomoci, ať už směrem k parlamentu nebo prezidentovi. Pokud ale neuspěje, může to znamenat konec jeho politické kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ovšem Současný ministerský předseda Itálie, mladý a energický Matteo Renzi, chce do dějin vstoupit jako reformátor

Ovšem Současný ministerský předseda Itálie, mladý a energický Matteo Renzi, chce do dějin vstoupit jako reformátor | Foto: European Parliament

Italský premiér Matteo Renzi varuje před destabilizací. Ústavní změny podle něj budou znamenat snazší prosazení nutných reforem, i proto přesvědčuje voliče do poslední chvíle. V případně odmítnutí podle něj hrozí, že v Itálii vznikne úřednická vláda, která bude dělat prakticky to, co řekne Brusel.

Naopak odpůrci referenda i samotného Renziho napříč politickým spektrem tvrdí, že navrhované ústavní změny soustředí obrovskou moc do rukou premiéra. Navíc podle nich opět posílí centralizovaná moc a pravomoci se přesunou z jednotlivých regionů do Říma.

Především na jihu Itálie a na Sicílii panuje největší odpor proti reformám. Podobné je to ale i na bohatém severu, kde má velmi silné postavení Liga Severu.

Předseda této radikální strany Matteo Salvini využil příležitosti a prakticky denně je vidět na několika místech i v televizi. Mluví mimo jiné o prohlubující se migrační krizi. Do Itálie už letos připlulo přes 170 tisíc běženců z Afriky a podle Ligy Severu i populistického a euroskeptického Hnutí pěti jde z devadesáti procent o ekonomické migranty.

Hlasování o osudu premiéra Renziho

Nicméně nejde jen o ústavní změny, ale také o další osud Mattea Renziho v premiérském křesle. Sám se už nechal dříve slyšet, že v případě neúspěchu odstoupí. Renziho popularita je ale vůbec nejnižší a jako premiér si rozhádal prakticky všechny, včetně odborů.

Snad jediné, na čem se se svými oponenty shodne, je odpor k prodloužení sankcí vůči Rusku, které podle italských politiků mají negativní dopad hlavně na italské zemědělce přicházející o miliardy eur.

Ústavní referendum bude platné, i pokud se ho zúčastní méně než polovina oprávněných voličů. Očekává se velmi vysoká účast voličů, což může ovlivnit výsledek. Pokud bude nižší, pomůže to premiérovi Renzimu. Pokud bude naopak vyšší, je pravděpodobnější, že voliči navrhované změny odmítnou. Na výsledek si budeme muset počkat, minimálně do nedělního večera.

Italský premiér Matteo Renzi mluví ve Florencii na posledním mítinku k nadcházejícímu referendu | Foto: Reuters

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme