Italové rozhodují o změnách ústavy. Odmítnutí může znamenat pád vlády Mattea Renziho

Itálie v referendu rozhoduje o ústavnách změnách. Hlasovací místnosti se otevřely v sedm hodin ráno našeho času. Referendum prosadil premiér a předseda vládnoucí Demokratické strany Matteo Renzi. Jeho návrh omezuje vliv Senátu a naopak posiluje Poslaneckou sněmovnu. Předseda vlády by v případě schválení navíc získal nové pravomoci, ať už směrem k parlamentu nebo prezidentovi. Pokud ale neuspěje, může to znamenat pád vlády a konec jeho politické kariéry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Matteo Renzi

Italský premiér Matteo Renzi | Zdroj: Reuters

Proti reformám protestovaly ještě minulý týden desetitisíce lidí, a to i v metropoli Římě. Mnozí z nich dnes vyjádří svůj odpor vhozením lístku, kde zaškrtnou „ne".

Premiér Matteo Renzi se do poslední chvíle snažil Italy přesvědčit, aby jeho návrh podpořili. V případně odmítnutí podle něj hrozí, že v Itálii vznikne úřednická vláda, která bude dělat prakticky to, co řekne Brusel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Italové rozhodují o ústavních změnách. Odmítnutí může znamenat i pád vlády Mattea Renziho. V Itálii natáčel reportér Robert Mikoláš

Renziho návrh omezuje vliv Senátu a naopak posiluje Poslaneckou sněmovnu. Předseda vlády by v případě schválení získal nové pravomoci, ať už směrem k parlamentu nebo prezidentovi.

Odpůrci referenda i samotného napříč politickým spektrem ale tvrdí, že navrhované ústavní změny zajistí premiérovi příliš velký vliv. Navíc podle nich opět posílí centralizovaná moc a pravomoci se přesunou z jednotlivých regionů do Říma.

„Referendum není dobré, je špatné. Řím chce uchvátit veškerou moc. O zdravotnictví, kultuře, školství, o všem by podle navržených změn už nerozhodovaly samy regiony, ale centrální vláda", vysvětluje 30letý Andrea z Bergama, volič Ligy Severu.

Tato pravicová strana nenechává na současném italském předsedovi vlády nit suchou. Zatímco středolevá strana Mattea Renziho rozesílala všem voličům letáky vyzývající je k odpovědnosti a varující před možnou destabilizací, Liga Severu zase vytiskla plakáty s ironickým nápisem „Referenzium".

Bude Itálie následovat Británii v odchodu z EU?

Pravdou ale je, že většinu obyvatel Apeninského poloostrova tíží špatná hospodářská situace i finanční, ale také uprchlická krize.

„Ekonomická situace vůbec není v pořádku. Chybí práce, zejména pro mladé lidi, a za to nese vinu současná vláda. A co se ústavních změn týče? Myslím, že premiér Renzi neměl referendum vůbec vyhlašovat. Výsledkem je jen naprostý zmatek a chaos. Nemuselo k tomu vůbec dojít. Budu hlasovat proti změnám,“ přiznává padesátiletá státní úřednice z Milána.

Renziho Demokratickou stranu dosud podporovala, nyní ale více věří Hnutí pěti hvězd, které se netají tím, že by v případě volebního úspěchu vyhlásilo referendum jak o vystoupení z eurozóny, tak i Evropské unie.

Italský premiér Matteo Renzi mluví ve Florencii na posledním mítinku k nadcházejícímu referendu | Foto: Reuters

Společná evropská měna je trnem v oku více než polovině Italů, nicméně z Evropské unie zatím spíše vystoupit nechtějí. Vše ale může změnit dnešní hlasování.

Renzi spoléhá na nerozhodnuté voliče. Podporu má například ve Florencii, kde dříve dělal starostu. Také mezi jeho stoupenci však rostou pochybnosti.

„Referendum bylo hodně zpolitizováno. Nejde ani tak o změnu zkostnatělé ústavy jako spíše o další osud premiéra Renziho. Já sice budu hlasovat pro změny, i když návrh není optimální, bojím se však toho, že se většina lidí rozhodne podle toho, jak má, nebo nemá ráda předsedu vlády," dodává 45letý učitel.

Výsledky dnešního netrpělivě vyhlížejí nejen v Římě, ale také v Bruselu a na finančních trzích. Evropští politici mají strach z politické nestability a nového tlaku na už tak dost těžce zkoušené italské banky a obnovené krize eurozóny.

Itálie v referendu rozhoduje o ústavnách změnách. Hlasovací místnosti se otevřely v sedm hodin ráno našeho času | Foto: ČTK/AP

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme