Izrael požádal Řecko a Chorvatsko o pomoc při hašení požárů. Premiéři slíbili hasičská letadla

Židovský stát sužují již dva dny rozsáhlé požáry. Izrael proto požádal Řecko a Chorvatsko o poskytnutí letounů, které by pomohly hasičům s ohněm bojovat s rozsáhlými požáry. Informoval o tom izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle serveru Jerusalem Post pošlou letadla k hašení požáru i Rusové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo hasí lesní požár nedaleko Jeruzaléma

Letadlo hasí lesní požár nedaleko Jeruzaléma | Zdroj: Reuters

Kvůli nedostatku deště ve spojení se suchým vzduchem a silným větrem se lesní požáry rychle šíří po středním a severním Izraeli. Podle izraelských úřadů vzplálo v zemi na 230 požárů.

Poničeny byly desítky domů, 21 osob muselo být ošetřeno kvůli nadýchání se kouře, nikdo ale nebyl vážně zraněn. Podle meteorologů bude podobné počasí a silný vítr pokračovat i v příštích dnech.

Jak uvedl ve svém prohlášení úřad izraelského premiéra, řecký a chorvatský předseda vlády na žádost „reagovali okamžitě a slíbili poslat hasičská letadla, co nejdříve to bude možné“.

Na sociálních sítích se objevují jak přání brzkého uhašení požárů, tak příspěvky vyjadřující radost nad izraelským neštěstím. Jejich autoři se často hlásí k podpoře Palestiny.

Obrovské lesní požáry zasáhly Izrael i v roce 2010, kdy si vyžádaly 42 obětí.

ČTK, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme