Izrael zmrazil některé styky s EU. Kvůli povinnosti označovat zboží z okupovaných území

Izraelská vláda se rozhodla „potrestat“ Evropskou unii za její přístup k židovským osadám. Premiér a zároveň ministr zahraničí židovského státu Benjamin Netanjahu pozastavil unijní angažmá v izraelsko-palestinském mírovém procesu. Důvodem je nedávné rozhodnutí Evropské komise o povinném označování zboží vyrobeného na územích okupovaných Izraelem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na poslední chvíli oznámil Benjamin Netanjahu vznik nové koalice

Na poslední chvíli oznámil Benjamin Netanjahu vznik nové koalice | Zdroj: Reuters

Netanjahu zadal ministerstvu zahraničí úkol „přehodnotit zapojení orgánů EU do veškerých aktivit diplomatického procesu s Palestinci“.

Do doby dokončení tohoto „přehodnocení“ přerušuje Izrael s EU ohledně této agendy všechny kontakty, což by se ovšem nemělo týkat kontaktů s jednotlivými zeměmi osmadvacítky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O izraelské reakci na politiku EU mluvil redaktor Jan Prokeš, komentář přidal Marek Čejka z Ústavu mezinárodních vztahů

Podle zdroje z izraelského ministerstva zahraničí přeruší židovský stát také svou účast v projektech na podporu Palestinců, které jsou sponzorované z EU. Unie přitom Palestinské autonomii poskytuje největší část mezinárodní pomoci.

Pokyny k označování zboží pocházejícího ze židovských osad, které Izraeli vadí, schválila Evropská komise 11. listopadu.

Podle nich nemůže být zboží pocházející z území, která Izrael okupuje (konkrétně palestinský Západní břeh, východní Jeruzalém a syrská část Golanských výšin, pozn. red.) na evropském trhu prodáváno jako zboží vyrobené v Izraeli.

Tři západoevropské země už zboží z osad označují delší dobu. Nově to musí činit i ostatní členské státy, pokud produkty neoznačí samotní výrobci.

Netanjahu: Připomíná to černé stránky historie

Izraelské vedení nová unijní pravidla označuje za diskriminační a politicky motivovaná. Premiér Netanjahu je navíc označil za pokrytecká – vzhledem k tomu, že stejný metr EU neuplatňuje v případě desítek dalších územních sporů.

„Označování výrobků židovského státu Evropskou unií připomíná černé stránky historie. Evropa by se měla stydět, její rozhodnutí je nemorální,“ řekl Netanjahu.

EU je spolu s USA, Ruskem a OSN součástí tzv. Blízkovýchodního kvartetu, který se snaží o urovnání konfliktu mezi Izraelem a Palestinci. Hlavním mediátorem mírového procesu jsou USA, role EU je však významná díky jejím vřelejším vztahům s Palestinci a zároveň těsnému historickému a ekonomickému sepětí s Izraelem.

Izraelci se obávají, že nový požadavek může být jen předstupněm ekonomického bojkotu jejich země a že dál komplikuje možnost urovnání izraelsko-palestinského konfliktu, protože podle nich straní Palestincům.

Nařízení připravovala EU asi tři roky, na delší dobu ho však pozastavila s motivací dát šanci pokroku v blízkovýchodním mírovém procesu, ten je však nyní zablokovaný.

I proto je dočasná neúčast evropské diplomacie v mírových iniciativách hlavně symbolické gesto.

„Já si myslím, že to není možná ani tak o Evropské unii, která je v tomto poměrně konzistentní, ale je to spíš o posunech na izraelské polické scéně,“ poznamenal v rozhovoru pro ČRo Plus Marek Čejka, analytik a výzkumný pracovník z Ústavu mezinárodních vztahů.

Ve víc než stovce oficiálních osad na Západním břehu žije skoro 400 tisíc lidí židovského původu, dalších asi 300 tisíc jich je ve východním Jeruzalémě a 20 tisíc v osadách na Golanech.

Z těchto území se do EU vyváží hlavně ovoce a zelenina, ale třeba i kosmetika z minerálů z Mrtvého moře. Objem těchto vývozů je jen nepatrnou částí z celkového izraelského exportu do EU, která je pro židovský stát největším obchodním partnerem.

Samotní židovští obchodníci v osadách – hlavně v údolí Jordánu – se však prý už obávají negativních dopadů a ohlížejí se po nových trzích v Asii.

ČRo, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme