Izraelského premiéra vyšetřuje policie. O Netanjahua se zajímá ve dvou případech

Izraelská generální prokuratura nařídila policii zahájit vyšetřování ve dvou nespecifikovaných trestních případech, do nichž je zapleten premiér Benjamin Netanjahu. S odvoláním na izraelskou televizi Channel 10 o tom informovala zpravodajská agentura Reuters.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu | Zdroj: Reuters

Mluvčí ministerstva spravedlnosti odmítl zprávu komentovat, uvedla agentura. Televize informovala, že s jedním z případů nebyla dosud veřejnost nikdy seznámena.

V listopadu izraelské ministerstvo spravedlnosti oznámilo zahájení předběžného šetření nákupu tří ponorek pro armádu.

U transakce vyšlo najevo, že do vyjednávání s německou společností, která ponorky dodává, byl zapojen Netanjahuův osobní právní zástupce David Šimron. Netanjahu tvrdí, že o Šimronově úloze v kauze nic nevěděl.

Sedmašedesátiletý Netanjahu, rodák z Tel Avivu, vystudoval v USA Massachusettský technický institut. Po návratu do Izraele v roce 1978 působil v diplomatických službách. Členem parlamentu se poprvé stal v roce 1988.

Netanjahu přezdívaný Bibi byl od února 2003 do srpna 2005 ministrem financí ve vládě Ariela Šarona, kde zahájil ekonomické reformy včetně privatizace a dokázal pozvednout ekonomiku. V srpnu 2005 ale podal demisi kvůli nesouhlasu s plánovaným stažením židovských osadníků z pásma Gazy.

V čele izraelského kabinetu stál poprvé v letech 1996 až 1999. V roce 2009 pak se svou pravicovou stranou Likud sice v předčasných parlamentních volbách skončil druhý, přesto ho tehdejší prezident Šimon Peres pověřil sestavením vlády. Netanjahu pak vyhrál v předčasných volbách v lednu 2013 a březnu 2015.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme