Izraelský parlament chce zakázat islámské volání k modlitbě, ruší prý spánek obyvatel

Izraelský parlament (Kneset) v bouřlivém prvním čtení schválil zákon o omezení muslimského svolávání k modlitbě. Opatření podporuje i premiér Benjamin Netanjahu. Podle pravicových stran ruší ranní hlas z minaretů občanům spánek a chtějí zakázat používání amplionů v nočních hodinách. Muslimové tvoří pětinu obyvatel Izraele. Krok Knesetu odsoudilo sousední Jordánsko, které spravuje svatá islámská místa v Jeruzalémě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeruzalém

Jeruzalém | Foto: Licence Public domain CC0, Fotobanka Pixabay

„Cílem zákona je chránit spánek občanů. Rozhodně se nemá, chraň Bůh, dotknout něčí víry, ať už je to islám, judaizmus, nebo jakékoliv jiné náboženství," obhajoval zákon jeden z jeho předkladatelů Moti Jogev z pravicové strany Židovský domov.

Projednávání v Knesetu provázely ostré výměny názorů. „Hlas muezzina nikdy nebyl pro životní prostředí nebezpečný. Váš zákon je rasistický hazard," prohlásil poslanec za arabskou koalici Ahmad Tibbí. Zákon odmítají také levicové strany.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme