Jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny, prohlásil čínský prezident v OSN

Jeho země patří mezi jaderné velmoci. Přesto čínský prezident Si Ťin-pching na zasedání OSN v Žnevě prohlásil, že by měly být všechny jaderné zbraně zakázány a zničeny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN António Guterrés a čínský prezident Si Ťin-pching

Generální tajemník OSN António Guterrés a čínský prezident Si Ťin-pching | Zdroj: Reuters

„Jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny s cílem vytvořit svět bez jaderných zbraní," prohlásil podle agentury AFP v projevu před přibližně 800 přítomnými, mezi nimiž byl i nový generální tajemník OSN António Guterres.

Čína se v roce 1964 stala pátým členem „klubu jaderných velmocí" po boku Spojených států, Ruska, Británie a Francie. O dva roky později odpálila raketu s jadernou hlavicí a v roce 1967 otestovala i vodíkovou bombu o síle tří megatun.

Peking delší dobu odolával silnému tlaku mezinárodního společenství, aby se připojil k moratoriu na pokusné jaderné výbuchy, vyhlášenému v roce 1992 Spojenými státy a dalšími jadernými mocnostmi. Poslední jaderný pokus Čína provedla 29. července 1996. Následující den začala moratorium uplatňovat.

Čína je jedním z mála spojenců komunistické Severní Koreje, která stále jaderné testy provádí a proti níž OSN od roku 2006 uplatňuje sankce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme