Jak se bránit proti Rusům? Litva vydala zvláštní příručku a rozdává ji občanům

Litva se připravuje na možný ruský útok všemi způsoby. Hostí například pravidelná cvičení NATO. Teď ministerstvo obrany vydalo příručku, která má občanům pobaltské republiky pomoct s přípravou na možnou ruskou invazi. Jsou v ní fotografie typické ruské výzbroje a hlavně rady pro občany, kteří by se v případě okupace rozhodli k aktivnímu odporu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na každoroční manévry „Železný meč" letos přijely do Litvy jednotky z 11 členských zemí

Na každoroční manévry „Železný meč" letos přijely do Litvy jednotky z 11 členských zemí | Zdroj: Reuters

Na cvičišti předvádějí spolupráci vojáci několika zemí NATO. Na každoroční manévry „Železný meč" letos přijely do Litvy jednotky z 11 členských zemí a přijela se na ně podívat i litevská prezidentka Dalia Grybauskaiteová.

„Děláme svůj domácí úkol. Investujeme do obrany - to platí pro celé Pobaltí. Litva dá příští rok na obranu 1,8 procenta hrubého domácího produktu. V roce 2018 už to budou 2 procenta. Organizujeme a účastníme se mnoha cvičení. Jsme připraveni se bránit a odradit nepřátele od útoku,“ řekla Grybauskaiteová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litevské ministerstvo obrany vydalo spciální příručku,která má občanům pobaltské republiky pomoct s přípravou na možnou ruskou invazi

Příprava vojáků je jedna věc. Ruská invaze na Krym a východní Ukrajinu před dvěma a půl lety ale Litevce přiměla k vážnému zamyšlení, co by mělo dělat obyvatelstvo, kdyby se část nebo celá země dostala do podobné situace.

Ministerstvo obrany se rozhodlo aspoň teoreticky občany připravit a vydalo zvláštní příručku. Titul by se dal stručně shrnout jako: jak na Rusy v případě invaze. Šéfredaktorem byl Karolis Aleksa.

„První část popisuje hybridní válku, kterou Rusko vede proti svým sousedům. Ve druhé se věnujeme tomu, jakými formami aktivního odporu se mohou občané bránit, když se ocitnou na okupovaném území. Ve třetí části jsou instrukce první pomoci a zdravotnické informace,“ uvádí Aleksa.

Zvláštní důraz je v textu věnován vysvětlení dezinformační ofenzivě, kterou Rusko už dnes uskutečňuje a zdaleka ne jenom v Litvě.

„Taková válka na sebe bere mnoho podob. Snaží se například zdiskreditovat naši zemi, ukázat ji jako nespolehlivý stát, který si nezaslouží členství v NATO a nemá podporu vlastních obyvatel. V podstatě se snaží podkopat naše úsilí posílit vlastní obranyschopnost,“ dodává šéfredaktor.

Příručka v nákladu 30 tisíc výtisků už je k dispozici na litevských středních školách, v knihovnách a městských informačních střediscích. Hlavně je ale volně přístupná ke stažení ze stránek litevského ministerstva obrany.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaite na cvičišti s jednotkami z 11 členských zemí NATO | Foto: Reuters

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme