Je KLDR mírumilovným členem? Podle Soulu je třeba zvážit přítomnost Severní Koreje v OSN

Je čas zvážit, jestli má být Severní Korea v OSN. Na zasedání Valného shromáždění v New Yorku to prohlásil jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se, podle kterého Pchjongjang porušuje mezinárodní sankce a zesměšňuje i autoritu Rady bezpečnosti (RB).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un | Zdroj: Reuters

Další jaderné zkoušky, odpalování nových a nových raket, pokračující vývoj nukleárních hlavic. Severní Korea za uplynulých deset let, tedy od doby, kdy v roce 2006 provedla svůj první atomový test, výrazně pokročila ve vývoji zbraní hromadného ničení.

Sankce, které na Pchjongjang během této doby uvalila Rada bezpečnosti, se tak ukázaly jako zcela neúčinné. Jižní Korea, která je totalitním Kimovým režimem ohrožená nejvíce, proto zvažuje radikální řešení.

„Ukazuje to, že se Severní Korea naprosto vysmívá autoritě Rady bezpečnosti a tím i organizaci Spojených národů jako takové. Je naprosto zřejmé, že Severní Korea svými opakovanými přestupky otevřeně porušila svůj slib, že bude dodržovat pravidla daná chartou OSN. Konkrétně, že bude přijímat a jednat v souladu s rozhodnutími Rady bezpečnosti,“ prohlásil na půdě OSN jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se.

Plánujeme vraždu Kim Čong-una, pokud KLDR zaútočí, potvrdil Soul

Číst článek

Podle něj by mezinárodní společenství mělo znovu zvážit, zda lze Severní Koreu považovat za mírumilovného člena OSN.

V historii mezinárodního společenství se sice nic podobného nestalo, Jihoafrická republika v době apartheidu měla pouze pozastavené členství, Charta OSN ale vyloučení umožňuje.

„Podle článku 6 může být vyloučen stát, který stále nebo dlouhodobě porušuje principy, které jsou obsažené v chartě. Jde o sadu principů, zejména by státy měly přispívat k nenásilnému řešení konfliktů, snažit se udržovat dobré a kooperativní vztahy s ostatními členy,“ vysvětluje doc. Oldřich Bureš z Centra bezpečnostních studií Metropolitní univerzity v Praze.

Maximální potupa pro Kim Čong-una

Zbavení členství doporučuje Rada bezpečnosti a o návrhu pak hlasováním rozhoduje Valné shromáždění.

Pro vládce v Pchjongjangu by něco takového znamenalo i maximální potupu. Soul navíc o této možnosti mluví ve chvíli, kdy si Severní Korea připomíná 5. výročí úmrtí bývalého vůdce Kim Čong-ila, který podle tamních médií vytvořil z KLDR ekonomickou a vojenskou velmoc.

„Členství v OSN v podstatě potvrzuje nějakou akceptací takzvané vnější suverenity a uznání státu z hlediska mezinárodního práva jako svébytného člena mezinárodního systému,“ doplňuje Bureš s tím, že by v případě vyloučení KLDR šlo o zcela bezprecedentní krok do neznáma.

Co na to Čína?

Zda ho ale OSN učiní, respektive bude o něm vůbec uvažovat, to záleží na hlavním spojenci KLDR, Čínské lidové republice, která má v RB právo veta. I Peking totiž poslední severokorejskou jadernou zkoušku odsoudil.

Čínský premiér Li Kche-čchiang při svém projevu v New Yorku také opět zopakoval, že jeho země chce Korejský poloostrov bez jaderných zbraní, Peking však stále vyzývá k řešení diplomatickými prostředky.

Na postoji Pekingu pak bude záležet i podoba nových sankcí, které má Rada bezpečnosti schvalovat právě v reakci na poslední jaderný test KLDR.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme