Je třeba řešit příčiny uprchlické krize, shodli se politici na konferenci v Německu

Žádná hranice uprchlíky nezastaví, je potřeba řešit příčiny uprchlické krize. Na tom se shodli účastníci bezpečnostní konference v Mnichově. Mezinárodní skupina se už včera dohodla, že by v Sýrii měly být do týdne ukončeny násilnosti. Příměří by mělo usnadnit především dodávky humanitární pomoci. S plánem souhlasí také představitelé Ruska, i když zcela nevěří, že je v takovém časovém horizontu reálný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf jejího úřadu Peter Altmaier

Německá kancléřka Angela Merkelová a šéf jejího úřadu Peter Altmaier | Zdroj: Reuters

Česko na konferenci zastupuje například předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Jednání podle něj provází spíše pozitivní přístup.

„Mluví se o týdnu, což je samozřejmě velmi optimistická doba, nicméně uvidíme, jak budou záměry jednání realizovány v praxi. Aby opravdu došlo ke zlepšení situace, musí být zastaveny nálety, což nebude úplně jednoduché a může se stát, že dojde k nějaké komplikaci. Ale panuje tady opatrný optimismus,“ přiblížil.

Podle francouzského ministra obrany Jeana-Yvese Le Driana musí mezinárodní společenství zajistit Sýrii humanitární pomoc, což se neobejde bez pozastavení bombardování, a to jak ze strany syrského režimu, tak Ruska, které v oblasti ostřeluje pozice radikálů z Islámského státu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Je třeba řešit příčiny uprchlické krize, shodli se politici na konferenci v Německu

Tisíce běženců ze Sýrie před válkou utíkají hlavně do Turecka, odkud pak pokračují dál do Evropy.

Podle šéfa úřadu kancléřky Angely Merkelové Petera Altmaiera, který je pověřen koordinací německé uprchlické politiky, musí mezinárodní společenství vytvořit takové podmínky pro obyvatele krizových oblastí, aby se na cestu do Evropy nevydávali.

„Podporovat lidi, aby zůstali ve svém regionu, dokud neskončí občanská válka a nevznikne demokraticky zvolená vláda,“ řekl během pódiové diskuse Altmaier. „To znamená dodat jídlo, bydlení, školy a možnost pracovat,“ doplnil.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová prohlásila, že se nevzdá naděje na mír. „Věřím, že budeme svědky toho, jak se syrští uprchlíci vracejí domů, i když s těžkým úkolem – vše znovu vybudovat. Podle Organizace spojených národů poválečná obnova zabere minimálně deset let. Musíme počítat s tím, že budou potřebovat pomoc, která jim pomůže nastartovat budoucnost,“ myslí si.

Dnes mají diplomaté a zástupci států řešit například konflikt na východně Ukrajiny, ke kterému by se měli vyjádřit premiéři Ruska Dmitrij Medveděv a Francie Manuel Valls i ukrajinský prezident Petro Porošenko. Politici budou v bavorské metropoli mluvit také o perspektivách Severoatlantické aliance.

Klíčovým a strategickým partnerem pro Německo je Turecko. Podle tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoğla je potřeba více bojovat s pašeráky lidí. I proto Turecko souhlasí s nasazením lodí NATO v Egejském moři.

Zatímco představitelé světových mocností jednají v Mnichově o Sýrii, syrský prezident Bašár Asad mluvil o krizi s francouzskou agenturou AFP. Uvedl, že Evropa musí vytvořit podmínky pro návrat uprchlíků do Sýrie.

Zároveň ale prohlásil, že chce dobýt zpět celé území a počítá s tím, že boj bude dlouhý. Takový přístup kritizují například Spojené státy. Asad se podle Washingtonu opravdu mýlí, pokud si myslí, že konflikt v Sýrii je řešitelný vojensky.

Pavel Polák, Marie Machytková, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme