Je třetí listopadový čtvrtek, po celém světě se otevírají láhve nového beaujolais

Úderem půlnoci se začaly otevírat láhve s novým beaujolais, mladým vínem z oblasti na sever od francouzského Lyonu. Přestože je polovina produkce určena na export, především do Japonska a Spojených států, příchod beaujolais nouveau slaví především Francouzi. Už dopoledne tohle mladé víno budou nabízet pařížské restaurace a kavárny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beaujolais nouveau - ilustrační foto

Beaujolais nouveau - ilustrační foto | Foto: Jan Šmíd | Zdroj: Český rozhlas

Na řadě míst francouzské metropole, především před vinotékami, budou stát láhve s tímto vínem a kolemjdoucí budou mít možnost posoudit, jak se letošní ročník vydařil.

„Není to jako dříve, ale pro řadu lidí je příchod tohoto vína stále svátkem a je spojen s večírky,“ říká someliér z jedné pařížské restaurace.

„Každý rok chutná podobně, mezi ročníky nenajdete moc rozdílů, ale obecně platí, že se toto víno má vypít co nejdříve, maximálně do roka, protože není určeno ke zrání.“

Obliba beaujolais roste. Hlavně v Asii

Beaujolais je zřejmě nejslavnější mladé víno na světě. Odborníci si na něm pochvalují hlavně jemnou a lehkou ovocnou chuť.

Největší dovozci mladého francouzského vína beaujolais v roce 2013 | Foto: ČTK

Právě lehkost tohoto vína je důvod, proč má stále větší oblibu mezi ženami. Letos jsou prý z vína cítit hlavně jahody a rybíz.

Příchod nového baujolais netrpělivě vyhlížejí milovnicí vína po celém světě. Nejvíce ho v tomhle roce putuje do Asie - víc než jeden milion a sedm set tisíc lahví - což je polovina letošní produkce.

U nás má tohle víno také své příznivce, jeho spotřeba ale mírně klesá. Mohou za to naše Svatomartinská vína, která přicházejí na trh také v listopadu.

Rozdíl mezi nimi je především cenový. Zatímco beaujolais stojí 120 až 200 korun - ale může to být i více, tak Svatomartinské se dá pořídit i pod sto korun.

Základní rozdíl mezi oběma mladými víny je v hroznech. V České republice může být vyrobeno z různých odrůd hroznů, zatímco beaujolais jen z jedné, která dozrála v oblasti kolem Lyonu.

„Beaujolais nouveau se dělá z odrůdy Gamay, ale jinak jsou si vína podobná způsobem zpracování. Taková semikarbonická macerace, což dělá vína ovocnější a květnatější. Chuť je srovnatelná, velmi často jsou to takové lehčí tóny červeného zralého ovoce, bonbonu. Ale díky technologii, která se při výrobě používá, to jsou vína, která nevydrží příliš dlouho,“ vysvětluje viceprezident Asociace sommeliérů České republiky Ivo Dvořák.

A rozdíl je také v tom, že Svatomartinské víno přichází na trh 11. listopadu – na svátek svatého Martina. Ovšem ne každé víno se může takovým jménem honosit. Rozhoduje o tom nezávislá komise, která naslepo posuzuje standardním stobodovým systémem vlastnosti vína.

vinice | Foto: Jan Šmíd

Svatomartinského byla letos menší úroda, takže ho nebude jako v zatím rekordním roce 2012, ale zájem vinařů roste. Značku Svatomartinské letos získalo celkem 342 vín 107 vinařství. Na trh se dodalo jeden milion a 900 tisíc lahví.

Zájem o beaujolais nouveau klesá. V roce 2012 se k nám dovezlo 70 tisíc lahví beaujolais, což bylo o polovinu méně než předcházející rok. Nejvíc se ho dovezlo v listopadu 2004. Téměř za 28 milionů korun. V roce 2005 začal dovoz klesat. Ve stejném roce vstoupilo na trh poprvé Svatomartinské víno. A loni listopadu se dovezlo beaujolais jen za čtyři miliony korun.

"V roce 2007 se už prodalo více Svatomartinských vín než beaujolais. Důvodem je, že jednak je Svatomartinské naše víno, příběh mladého vína a na projektu participují malí vinaři, kteří vyrobí několik set lahví malé šarže, tak i velcí vinaři. Každý si může vybrat svého vinaře a barvu vína,“ říká Pavel Večeřa z Vinařského fondu České republiky.

Kromě toho v českých etiketách na lahvi se lidé lépe vyznají. Svoji roli hraje i příklon zákazníků k domácímu zboží, což se projevuje u potravin už delší dobu.

Beaujolais nouveau | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Jan Šmíd, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme