Jednání o íránském jaderném programu se protáhlo, podle USA je ale produktivní

Spojené státy a Írán se včera dohodly na dalším prodloužení rozhovorů o íránském jaderném programu. Jednání mělo původně skončit úderem půlnoci, nakonec se ale protáhlo. Americká strana sdělila, že setkání je produktivní. Šest světových mocností jedná s Teheránem ve švýcarském Lausanne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světoví diplomaté hledají ve švýcarském Lausanne dohodu o íránském jaderném programu. Na snímku čínská delegace

Světoví diplomaté hledají ve švýcarském Lausanne dohodu o íránském jaderném programu. Na snímku čínská delegace | Zdroj: Reuters

Írán chce podle jednoho ze zástupců vyjednávat tak dlouho, dokud nedosáhne dohody, která zaručí jeho lidu jaderná práva.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Írán dosáhl se světovými mocnostmi shody ve všech hlavních bodech dohody. Západní diplomaté ovšem tak optimističtí nejsou. Jednání bude pokračovat po noční přestávce.

Cílem rozhovorů je vyloučit možnost, že by Teherán v rámci svého jaderného programu pracoval na atomové bombě.

Západ je ochotný v případě dohody zrušit protiíránské sankce. K nejobtížnějším bodům rozhovorů patří doba, po kterou bude muset Írán svůj program omezit.

Komplikované je také stanovit následný režim uvolňování západních postihů. Na problémy případné dohody znovu upozornil izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Ten se obává, aby Teheránu uvolnění sankcí naopak cestu k atomové bombě neusnadnilo. Spojené státy ale všechny strany ujišťují, že uzavření nevhodné smlouvy nedovolí.

Reportéři čekají na výsledek jednání ve švýcarském Lausanne. Světoví diplomaté si ale dávají na čas | Foto: Reuters

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme