Jednoho ze sestřelených ruských pilotů zřejmě zachránila syrská armáda

Jeden pilot sestřeleného ruského letounu v Sýrii je zpět na vojenské základně Himajmím u Lattákie. Uvádějí to aktivisté, kteří situaci na syrském bojišti sledují. Podle dřívějších zpráv pilota zachránili po katapultáži a následné pátrací akci syrští vojáci. Jeho kolegu z dvoumístného stroje zabili povstalci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun Suchoj Su-24

Letoun Suchoj Su-24 | Zdroj: Reuters

Ozbrojenci z místní turkménské menšiny zveřejnili fotografie se zbytky padáku ruských pilotů. Povstalci stříleli i na ruský vrtulník, který po sestřelených pilotech pátral. Jednoho ruského vojáka na palubě přitom zabili.

Zachráněného ruského navigátora prezident Putin vyznamená. Zabitý velitel sestřeleného letadla dostane řád Hrdiny Ruska in memoriam.

Bombardér Su-24 včera sestřelilo turecké letectvo. Rusko v reakci na incident umístí na letecké základně v Sýrii moderní protiletadlový raketový systém S-400.

Ruské ministerstvo obrany trvá na tom, že letoun byl sestřelen nad syrským územím a Moskva už chystá odvetná opatření. Náčelník operačního velení Generálního štábu ruské armády Sergej Rudskoj obvinil Turecko z hrubého porušení mezinárodního práva:

„Naše letadlo hranici s Tureckem nepřeletělo. Potvrzují to informace syrské protivzdušné obrany. Naše radiolokační rozvědka navíc zaznamenala narušení vzdušného prostoru Sýrie útočícím letadlem tureckého letectva.“

Turecko naopak tvrdí, že ruský letoun vstoupil do jeho vzdušného prostoru a posádka ignorovala několikeré varování.

Podle českého velvyslance při NATO Jiřího Šedivého Turecko včera na schůzce NATO předložilo nahrávku komunikace mezi tureckým a ruským pilotem, podle které byla ruská posádka opravdu varována. Tureckou verzi potvrdili i další spojenci ze Severoatlantické aliance.

Rusko nicméně chystá tvrdou reakci. Ta by mohla mít podobu blokády tureckého zboží nebo zastavení ruských investic v Turecku. Moskva už tureckému velvyslanci předala ostrou nótu. Premiér Medveděv varoval, že Rusko může zastavit velké kooperační projekty.

Ruská diplomacie také nedoporučila ruským turistům jezdit do Turecka, které je prý stejně ohrožené terorismem jako Egypt. Moskva už oznámila ukončení vojenské spolupráce s Ankarou.

Radarový snímek z dnešního dne, poskytnutý tureckým ministerstvem vnitra, ukazuje aktivity sestřeleného ruského letadla na turecko-syrské hranici | Foto: Reuters

Ruský politolog Mark Galeott z New Yorkské univerzity řekl serveru vox.com., že od Vladimira Putina neočekává diplomatickou válku, ale spíš symbolický krok, například vykázání tureckých aerolinek z ruských letišť.

Americký list Washington post zase uvádí, že by incident mohl zabránit vzniku širší koalice proti takzvanému Islámskému státu.

Výzva ke klidu

K uklidnění situace vyzvali ve Washingtonu prezidenti Spojených států a Francie Barack Obama a François Hollande.

Podle Obamy je prioritou zastavit jakékoli další vyostřování napětí a zjistit do detailu všechny okolnosti, které k sestřelení ruského letadla vedly. Turecko má podle amerického prezidenta právo bránit své hranice.

Obama považuje za klíčové, aby spolu představitelé Ruska a Turecka přímo komunikovali. Incident podle něj ale poukazuje na to, jak problematické jsou ruské zásahy poblíž tureckých hranic, jejichž terčem je i umírněná syrská opozice.

Hollande upozornil, že se spolu s Obamou dohodli na zintenzivnění úderů proti Islámskému státu v Sýrii i v Iráku a také na posílení sdílení zpravodajských informací. Dodal nicméně, že Francie neplánuje vyslat do Sýrie pozemní jednotky.

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme