Jemen: první bojiště Trumpova střetu s Íránem, který si ‚zahrává s ohněm‘

Teherán si neváží benevolence prezidenta Obamy. Já už tak laskavý nebudu, napsal na Twitteru Donald Trump v den, kdy USA na Írán uvalily nové sankce. Trumpův bezpečnostní tým dal v pátek jasně najevo, že „nebude dál tolerovat provokace, které ohrožují naše zájmy“. Mocenské ambice Teheránu chce zkrotit i na blízkovýchodních bojištích. První na řadě je Jemen, míní analýza Foreign Policy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noví rekruti do povstaleckého vojska Húsíů na vojenské přehlídce před nástupem na frontu. "Jsme tvrdí na nevěřící," hlásá nápis na čelence.

Noví rekruti do povstaleckého vojska Húsíů na vojenské přehlídce před nástupem na frontu. "Jsme tvrdí na nevěřící," hlásá nápis na čelence. | Zdroj: Reuters

Cílem Trumpova Bílého domu jsou Íránem podporovaní šiitští rebelové Húsíové, jejichž povstání na sklonku roku 2014 vyústilo do ozbrojeného boje o moc s dosavadní vládou. V zubožené zemi se spolu zároveň v zastoupení střetávají zájmy regionálních velmocí, v prvé řadě Rijádu a Teheránu, i jejich strategických spojenců.

Minulý týden Húsíové u západního pobřeží Jemenu napadli saúdskoarabskou bitevní loď a výsledný výbuch zabil dva členy posádky. Spojené státy poté vyslaly torpédoborec USS Cole k průlivu Bal al-Mandab u severozápadního pobřeží, aby střežil plavidla v tomto klíčovém dopravním kanálu před útoky povstaleckých sil. Právě USS Cole se před téměř 17 lety v jemenském přístavu Aden stal dějištěm sebevražedného atentátu, který spáchala al-Káida a jemuž padlo za oběť 17 životů.

Americký torpédoborec USS Cole (archivní snímek z června 2016). | Foto: Reuters

Drony a komanda

Washington však nezvažuje jen preventivní opatření. „Je tu přání velmi agresivního postupu“ vůči angažmá Íránu v Jemenu, sdělil Foreign Policy poradce národního bezpečnostního týmu pod podmínkou anonymity. To by znamenalo „přímější zapojení“ USA v boji proti Húsíúm po boku jejich blízkovýchodních spojenců, tedy Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů, říká. Dodává přitom, že takovému scénáři nasvědčují nejen rokování za zavřenými dveřmi, ale rovněž veřejná rétorika.

Na Trumpově sankčním seznamu se v pátek ocitlo 13 jedinců a 12 podniků – podle agentury AP jsou mezi nimi také prostředníci a spolupracovníci ze Spojených arabských emirátů, Libanonu a Číny. Nové sankce sice neporušují proti přelomové dohodě, jíž se Teherán předloni zavázal přiškrtit svůj jaderný program výměnou za zrušení mezinárodních sankcí, přesto jsou pokládány za první krok v sérii opatření, kterým americké ministerstvo financí hodlá na Írán tlačit a odrazovat od něj zahraniční investory.

Trumpův bezpečnostní poradce Michael Flynn v pátek zveřejnil prohlášení, v němž mezinárodnímu společenství vytkl „přílišnou toleranci špatného chování Íránu“ a ujistil, že „Trumpova administrativa nebude dál tolerovat provokace Íránu, které ohrožují naše zájmy“. V ten samý den Washington uvalil na Teherán nové sankce – vyvrcholily jimi odsudky a hrozby, kterými reagoval na íránský test balistických střel. Právě nedělní zkouška, spolu s následným útokem na saúdský bitevník, posílila Flynnův už tak jestřábí postoj vůči šíitské mocnosti.

Co se Jemenu týče, na Íránu věrné rebely, kteří předloni dobyli hlavní město Saná a dosavadní vládu přiměli k ústupu na jih do Adenu, mohou brzy udeřit americké drony a komanda; Trumpův tým přemýšlí také o posílení vojenských poradců. Zvažuje rovněž zrychlení schvalovacího procesu pro údery proti jemenským džihádistům a rozšíření snahy o blokování íránských dodávek zbraní Húsíúm.

‚Nezákonné íránské chování‘

V krvavém jemenském konfliktu hrají Spojené státy roli od jeho počátku – jako spojenec Rijádu v něm stojí na straně arabské koalice, jejímž letounům poskytuje zásobovací podporu a pomáhá identifikovat cíle. Koalice také v Jemenu dlouho používala ničivé kazetové pumy vyrobené v USA. Po mezinárodním skandálu, který v říjnu vyvolala smrt téměř 150 civilistů a další stovky zraněných při náletu na Saná, Washington ohlásil významné omezení podpory s tím, že „bezpečnostní spolupráce se Saúdskou Arábií není bianco šekem“.

Lidé na troskách domu zničeného nálety Saúdy vedené arabské koalice v jemenském Saná (2. února 2017). | Foto: Reuters

Jak ovšem připomíná Foreign Policy, Obamova vláda aktivitu Teheránu v Jemenu neprezentovala jako zásadní bezpečnostní hrozbu a místo ní se soustředila na kampaň proti tamní al-Káidě. Naopak Trump s Flynnem dali v uplynulém týdnu jasně najevo, že na Írán zaostřili. O nutnosti „koordinované, mnohostranné snahy čelit nezákonnému íránskému chování“ mluvil v pátek po schůzce s Flynnem také republikán Bob Corker, předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy.

První Trumpův útok proti teroristům byl 'zpackaný', tvrdí kritici. Zemřeli civilisté i elitní voják

Číst článek

Bílý dům se podle Foreign Policy obává hrozby, kterou vleklá válka v Jemenu představuje nejen pro spojenecké ropné monarchie, ale také pro mezinárodní dopravu ve strategickém průlivu Bal al-Mandab. Někteří odborníci však varují, že tvrdý tlak na Húsíe se nakonec může vymstít a válku naopak ještě víc rozdmýchat. USA se „staví na stranu vlády, kterou většina obyvatel severního Jemenu vnímá jako nelegitimní,“ vysvětluje analytička American Enterprise Institute Katherine Zimmermanová.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme