Jen fantazírujete a strašíte veřejnost. Moskva odmítla odpovědnost za útoky na ministerstvo zahraničí

Podezření, že ruští hackeři kradli dokumenty českého ministerstva zahraničí dnes Moskva odmítla a označila ho jako „neopodstatněné fantazie“. O tom, že jsou útoky na Černínský palác podobné útokům na servery Demokratické strany v USA, informoval v úterý Lubomír Zaorálek. Spojené státy viní z útoků Rusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačový hacker (ilustrační foto)

Počítačový hacker (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Moskva dává toto „strašení české veřejnosti“ do souvislosti s návrhem na rozšíření pravomocí českého Vojenského zpravodajství při kontrole internetu.

„Narážka byla pochopena a česká média se hned skvěla titulky o 'ruské stopě'... Podle již zavedené tradice se komentátoři nezatěžují důkazy, ale nadšeně se oddávají přehnanému a naprosto neodůvodněnému fantazírování. Nelze se nepřidat k zámořskému strašení,“ řekl dnes nejmenovaný zdroj z ruského ministerstva zahraničí agentuře TASS.

Hackeři vyčkávají, než bude v systému díra a pak udeří, tvrdí bezpečnostní specialista

Číst článek

Agentura uvedla, že podle názoru citovaného zdroje to souvisí s tím, že kdosi „touží být zapojen do módního trendu, a také se vždy hodí strašit veřejnost ´kremelskou propagandou´, a to zvláště v situaci, kdy se posuzuje návrh zákona o rozšíření pravomocí české vojenské rozvědky při kontrole internetu“.

„Fantom Morrisvillu ožil,“ dodal ruský zdroj v narážce na českou hudební filmovou komedii z 60. let minulého století.

Sám Zaorálek o Rusku nehovořil, jen uvedl, že podle expertů musel úspěšný útok spáchat jiný stát. Zdůraznil, že hackeři nepronikli do interní sítě úřadu, v níž by mohli najít tajné informace, ale dostali se do desítek e-mailových schránek zaměstnanců ministerstva včetně náměstků a ministra samotného.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme