Jihokorejský parlament sesadil prezidentku kvůli korupci. Definitivně rozhodne soud

Jihokorejský parlament v pátek v tajném hlasování sesadil prezidentku Pak Kun-hje, která čelí korupčnímu skandálu. O jejím dalším setrvání ve funkci hlavy státu definitivně rozhodne až ústavní soud, který na to má 180 dní. V zákonodárném sboru se podle očekávání našla dvoutřetinová většina nutná pro odvolání prezidentky. Její pravomoci nyní převezme premiér.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v Praze

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v Praze | Foto: Filip Jandourek

Pak Kun-hje, první žena v čele Jižní Koreje, je druhou hlavou státu, kterou jihokorejský parlament odvolal. V roce 2004 se takzvaný impeachment týkal prezidenta Ro Mu-hjona, kterému ale ústavní soud následně pravomoci vrátil.

Hlasování v pátek před parlamentem provázela demonstrace stovek lidí žádajících odchod Pak Kun-hje. Korupční skandál se týká hlavně prezidentčiny důvěrnice Čche Son-sil, která je podezřelá, že blízký vztah k hlavě státu zneužila k vlastnímu obohacení.

Může za sesazení jihokorejské prezidentky hádka o štěně?

Číst článek

Jihokorejská prezidentka se na páteční schůzce s členy kabinetu omluvila národu za svou "nedbalost" v souvislosti s korupčním skandálem, který způsobil její pád. Zároveň vyzvala ministry, aby spolupracovali s premiérem, který převezme dočasně prezidentské pravomoci. Parlament dnes prezidentku v tajném hlasování sesadil.

"Omlouvám se všem Jihokorejcům, že jsem svou nedbalostí způsobila chaos, takže naše země nyní čelí řadě problémů, od ekonomiky po národní obranu," řekla.

Pak Kun-hje před ministry rovněž prohlásila, že bere rozhodnutí parlamentu vážně, stejně jako hlasy lidí, kteří kvůli ní protestovali řadu víkendů po sobě v ulicích. Vyjádřila přitom naději, že stávající politická krize v zemi bude brzy překonána.

Nyní hodlá prezidentka vyčkat na verdikt ústavního soudu, který definitivně rozhodně o jejím dalším setrvání ve funkci hlavy státu. Soud na to má 180 dní.

Korupční skandál

Prezidentka údajně pod vlivem své blízké přítelkyně Čche Son-sil nutila šéfy velkých firem k finančním darům pro neziskové nadace.

Policie kvůli případu vyslechla i ředitele velkých společností Hyundai Motor a Korean Air Lines a provedla razie v centrále společnosti Samsung. Prezidentka Pak Kun-hje už dřív řekla, že s vyšetřovateli bude spolupracovat. Podle ústavy ji ale nemohli trestně stíhat.

V hlavním městě Soulu na začátku listopadu demontrovaly statisíce lidí za její odstoupení. Protesty nezmírnil ani slib, že se podělí o moc s opozicí. Skandál připravil prezidentku o veškerou podporu. Podle průzkumu ji podporuje jen pět procent obyvatel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme