'Jsi-li ženou, přijď na náš kurz!' Polská armáda přichystala výcviky sebeobrany

Polky potřebují výcvik v sebeobraně. Myslí si to alespoň polský ministr obrany Antoni Macierewicz. Armáda proto připravila pro ženy zvláštní celonárodní program. Budou se zadarmo učit sebeobraně. Země tím chce zvýšit celkovou brannou připravenost Poláků a program má velký ohlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sebeobrana

Sebeobrana | Foto: Martin Dušek

„Ženy se stávají často obětí násilí. Nemusí to tak být! Jsi-li ženou a chceš vědět, jak se bránit, přijď na náš kurz,“ vyzývá instruktorka ve videoklipu polského ministerstva obrany.

„Ženy se stávají často obětí násilí. Nemusí to tak být! Jsi-li ženou a chceš vědět, jak se bránit, přijď na náš kurz,“ vyzývá instruktorka ve videoklipu polského ministerstva obrany.

Připravenost Poláků

Nejde o to, že by ženy v Polsku byly více ohroženy než jinde. Ministerstvo se spíše snaží celkově zvyšovat brannou připravenost Poláků, ke které mají stále tradičně blízko.

Němci se chystají obnovit brannou povinnost. Aby byli připraveni v případě krize

Číst článek

Rozjíždí proto výcvik teritoriální armády, kterou by tvořili civilisté a která by doplňovala profesionální armádu v případě nutnosti. Výcvik žen k sebeobraně na to navazuje.

Ženy se můžou na kurz zdarma přihlásit ve třiceti různých městech, kde jsou vojenské posádky, včetně Varšavy. Kurz to nebude moc intenzivní. Školení probíhá jednou za měsíc, a to od příštího týdne do června.

Výcvik jako návod

Má posloužit spíše jako návod. Ženy má přivést k tomu, aby pravidelně cvičily i třeba ve skupinách. V Polsku je stejně jako u nás stále populárnější běh a cyklistika, armáda se snaží této vlny využít a nabídnout další alternativu pohybu.

Kapacita kurzů je necelá tisícovka účastnic, to na 40ti milionové Polsko není moc. Ale polské ministerstvo se tím snaží hlavně propagovat účast žen v armádním výcviku.

Kurzy sebeobrany mají velký ohlas v médiích. V některých městech je pořádá také policie a jsou též zadarmo.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme