Kailáš Satjárthí a Malála Júsufzaiová převzali Nobelovu cenu míru

Ind Kailáš Satjárthí a Pákistánka Malála Júsufzaiová převzali na radnici v norském Oslu Nobelovu ceny míru. Spolu s cenou obdrží dohromady v přepočtu asi 25 milionů korun. Norský Nobelův výbor ocenil jejich boj za lidská práva dětí. Teprve 17letá Júsufzaiová je vůbec nejmladší oceněnou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve svých 11 letech začala pro britskou stanici BBC psát blog, ve kterém kritizovala praktiky Tálibánu v Pákistánu. Militantní islamisté tam totiž ženám zakazují chodit do školy. Za její kampaň na podporu vzdělávání mezi dívkami se ji Tálibán pokusil zavraždit.

„Nevyprávím svůj příběh proto, že by byl jedinečný, ale proto, že je úplně běžný. Je to příběh mnoha dívek po celém světě. A dnes ho můžu vyprávět za nás všechny.“

„Jsem jedna z 66 milionů děvčat, kterým je odpíráno právo na vzdělání. Nemluvím tady za sebe, ale za těch 66 milionů,“ řekla Júsufzaiová na slavnostním ceremoniálu.

Kailáš Satjárthí, původním povoláním elektroinženýr, v 80. letech v Indii založil organizaci bojující proti zneužívání dětí k práci, která za více než 30 let pomohla uniknout 80 tisícům dětí z otroctví.

„Tato cena je důležitá pro miliony těch, kterým život upřel jejich dětství. Na světě jsou stále děti, se kterými se obchoduje jako se zvířaty, které se narodily uprostřed války, které musí pracovat jako prostitutky,“ řekl Satjárthí.

Júsufzaiová i Satjárthí cenu dostali za to, že riskují život v boji za práva dětí. Podle předsedy Nobelova výboru Thorbjörna Jaglanda jsou Pákistánka a Ind, muslimka a hinduista, symboly toho, co svět potřebuje: větší jednotu a bratrství mezi národy.

Na společné tiskové konferenci v úterý Júsufzaiová vyjádřila zklamání nad tím, že se dnešní ceremonie nezúčastní premiéři Pákistánu a Indie, jejichž vzájemné vztahy jsou dlouhodobě napjaté.

Nobelova cena 2014 | Foto: Český rozhlas

Michal Polák, Simona Bartošová, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme