Kanada napřesrok přijme 300 000 imigrantů, zruší víza pro Rumuny a Bulhary

Kanadská vláda oznámila, že v roce 2017 hodlá přijmout 300 000 přistěhovalců. Podle ministra pro imigraci Johna McCalluma to pomůže demografické situaci země. Ministr v pondělí také přislíbil zrušit vízovou povinnost pro Bulhary a Rumuny, a to od prosince 2017.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanadský ministr pro imigraci John McCallum.

Kanadský ministr pro imigraci John McCallum. | Zdroj: Reuters

Kanadská vláda uvedla, že počet 300 000 stanovuje jako nový cílový počet a že mezi těmi, kterým udělí trvalé bydliště, budou převažovat ekonomičtí imigranti, informovala v úterý agentura Reuters. Od letošního prvotního plánu se toto číslo neliší, přesahuje však průměrný počet 259 542 přistěhovalců přijatých v letech 2011-2015.

Stanovení 300 000 přistěhovalců jako stálého ročního cíle podpoří budoucí rozvoj imigrace, míní McCallum. „Věřím, že více imigrantů by pro Kanadu z demografických důvodů byla dobrá politika,“ sdělil novinářům.

Konec celních poplatků. Představitelé EU a Kanady podepsali smlouvu CETA

Číst článek

Ministr také oznámil, že k 1. prosinci 2017 zamýšlí Kanada zrušit vízovou povinnost pro občany Bulharska a Rumunska. O zrušení víz obě balkánské republiky žádaly výměnou za schválení dohody o volném obchodu mezi Kanadou a EU (CETA).

Kanadu, podobně jako mnohé další rozvinuté státy, sužuje stárnutí populace, které komplikuje hospodářský růst, připomíná Reuters. Rozlohou mocnou severoamerickou zemi podle letošních odhadů obývá asi 36 milionů lidí.

Vláda se zároveň vyjádřila k návrhu poradce ministerstva financí, který doporučoval zvýšení roční kvóty na 450 000 přistěhovalců. V příštích pěti letech tak chtěl do kanadských firem přilákat celosvětové talenty. Podle ministra McCalluma je takové číslo představitelné v budoucnu, ale rozhodně ne v příštím roce.

Podle stávajícího plánu tak Kanada napřesrok přijme 172 500 ekonomických imigrantů, tedy o téměř 12 tisíc víc než letos (160 600). Počet přijatých uprchlíků se naopak sníží: z 55 800 má klesnout na 40 000.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme