Kanaďané testují vakcínu proti ebole, účinná léčba zatím neexistuje

Prasečí a ptačí chřipka nebo nemoc šílených krav vyvolaly mezi lidmi po celém světě paniku. Černé scénáře se nakonec nenaplnily, ale preventivní opatření stály daňové poplatníky miliardy. Také v případě eboly by farmaceutické firmy mohly těžit z vyvolaného strachu. Zatím jsou spíše obviňovány, že s vývojem účinné protilátky proti krvácivé horečce zaspaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola | Foto: Filip Jandourek

Je to otázkou peněz, farmaceutické firmy dělají svůj byznys, konstatuje redaktor týdeníku Dotyk Martin Mařík.

„Ebola je v zemích, které jsou velmi chudé a nemohou to zaplatit. Za uplynulá léta se mohlo udělat víc, kdyby na to byly peníze,“ upřesňuje Mařík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O epidemii eboly diskutovali Jiří Beran z Ústavu epidemiologie 2. lékařské fakulty a redaktor týdeníku Dotyk Martin Mařík.

Proti ebole dosud neexistuje žádný účinný lék. Kanaďané dnes oznámili, že začínají možnou vakcínu testovat.

„Farmaceutická společnost potřebuje jako běžná obchodní společnost vykazovat zisk a nemůže být neustále v propadu. Vývoj běžného léku stojí desítky miliard,“ říká Jiří Beran z Ústavu epidemiologie 2. lékařské fakulty.

Podle něj je epidemie eboly v porovnání s předchozími epidemiemi velmi významná. Opatření, která stát provádí, jsou oprávněná vzhledem k vážnosti situace a k možnostem šíření onemocnění, upozorňuje Beran.

„Onemocnění se dobře přenáší při úzkém kontaktu a je tam relativně dlouhá inkubační doba, kdy se neví, zda je pacient nemocný,“ vysvětluje Beran a dodává:

Ebola se přenáší především tělesným kontaktem s nakaženou osobou. Prvotní příznaky se můžou objevit 2 až 21 dnů po nakažení. Charakteristické jsou náhlé horečky, pocity slabosti, bolesti svalů, hlavy a v krku. Následuje zvracení, zažívací problémy, selháni funkce ledvin a jater, v některých případech i vnitřní či vnější krvácení.

„Situaci komplikuje i to, že diagnostika eboly není dostupná ve všech zemích Evropy. Vzorky se proto musí odebírat a vozit do specializovaných laboratoří. Česká republika například spolupracuje s Ústavem Roberta Kocha v Berlíně.“

Virus nebyl na území České republiky zaznamenán, ale v zemích západní Afriky se dále šíří. Onemocnění má vysokou úmrtnost, v průměru 60 procent nakažených zemře.

Podle informací Světové zdravotnické organizace na ebolu zemřelo ve třech nejhůře zasažených zemích, tedy Libérii, Sieře Leone a Guineji, více než čtyři tisíce lidí. Nakažených je přes osm tisíc.

Ebola ve světě | Foto: Český rozhlas

Vladimír Kroc, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme