Kancelář před letištní restaurací. Špičkoví právníci pomáhají lidem zasaženým Trumpovým příkazem

REPORTÁŽ. Tvrdě pracují, hodně vydělávají a občas bývají označovaní za cyniky. Newyorští právníci patří ke špičce v oboru. Teď mnozí nabízejí své služby zadarmo. Na amerických letištích pomáhají těm, které postihla imigrační opatření prezidenta Donalda Trumpa. Jedna taková právnická letka funguje na mezinárodním letišti JFK v New Yorku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američtí advokáti vyrazili zdarma pomáhat těm, které postihnula imigrační opatření Donalda Trumpa

Američtí advokáti vyrazili zdarma pomáhat těm, které postihnula imigrační opatření Donalda Trumpa | Zdroj: Reuters

Za běžných okolností je restaurace Central Diner v příletové hale terminálu 4 na letišti JFK místem, kde si lidé po příletu po imigrační kontrole mohou dát první hamburger. Teď je to místo improvizované právnické kanceláře.

Po vydání prezidentského nařízení o zákazu příjezdu uprchlíků a také lidí ze sedmi muslimských zemí do Spojených států se tohle místo naplnilo stovkami dobrovolníků ze všech možných právních oblastí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Právníci na letištích pomáhají lidem zasaženým migračním výnosem. V jedné z improvizovaných poraden na newyorském letišti JFK natáčela zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

Nabíla Tajová tam tráví už několikátý den za sebou. Imigrační právo je její specializace, a tak po podpisu prezidentského dekretu neváhala ani vteřinu.

„Zákaz je v jasném rozporu s ústavou, je nespravedlivý a diskriminační. Je namířený proti muslimům, oněch sedm zemí na seznamu je převážně muslimských. Setkáváme se tu ale s tím, že problémy mají i lidé z jiných zemí, jako je Alžírsko či Pákistán," tvrdí Nabíla Tajová, podle níž imigrační úředníci lidi s platnými doklady podrobují několikahodinovým výslechům.

Podle Sama Masola, který má na starosti organizaci, jsou úkoly precizně rozdělené. Jedna skupina se stará o postižené rodiny, jiná sepisuje stížnosti na zadržení, další se zabývají technickou podporou či výkladem práva.

Scott Hechinger přiběhl přímo ze soudního stání jednoho ze svých klientů. Své „pracoviště" na letišti má přímo u východu z imigrační kontroly. S velkou cedulí, která se obrací na případné svědky zadržení, se tu snaží podchytit ty, kdo potřebují pomoc.

Američtí advokáti vyrazili zdarma pomáhat těm, které postihnula imigrační opatření Donalda Trumpa | Foto: Reuters

„Je to jeden z momentů, kdy jsem skutečně pyšný na to, že jsem právník. Můžu okamžitě udělat něco zcela konkrétního na pomoc druhým. A také přidat svou trošku do mlýna, co se týče odporu proti jasně protiústavnímu a nezákonnému chování státní moci, který v konečném efektu ubližuje nám všem,“ vysvětluje svou motivaci obhájce ex offo Scott, který je přesvědčen o tom, že právě americké soudnictví, jenž už odmítlo část prezidentova zákona, sehraje v příštích měsících a letech zásadní roli pro americkou demokracii.

Administrativa Donalda Trumpa po vlně odporu veřejnosti i politiků obou stran o krok ustoupila a řekla, že zákaz se nebude vztahovat na držitele zelených karet - tedy lidí s povolením k trvalému pobytu, kteří ve Spojených státech mnohdy žijí desítky let, a hrozilo jim, že se nedostanou domů. Ze zbytku opatření ale Bílý dům slevovat nehodlá a dál tvrdí, že jsou v zájmu americké bezpečnosti.

Američtí advokáti vyrazili zdarma pomáhat těm, které postihnula imigrační opatření Donalda Trumpa | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme