Kde najdu práci? Po stopách bezútěšné situace, která žene africkou mládež do Evropy

Afrika zažívá populační explozi. Do roku 2050 by na černém kontinentu mohlo žít až dvě a půl miliardy lidí. Vysoká míra nezaměstnanosti a rozsáhlá korupce nutí mladé Afričany podnikat nebezpečnou cestu do Evropy, kde vidí lepší vyhlídky na budoucnost, informuje ve svém komentáři německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miliony mladých Afričanů se dnes snaží prosadit na pracovním trhu bez šance získat stabilní a alespoň částečně dobře placenou práci (ilustrační snímek afrických migrantů z října 2016).

Miliony mladých Afričanů se dnes snaží prosadit na pracovním trhu bez šance získat stabilní a alespoň částečně dobře placenou práci (ilustrační snímek afrických migrantů z října 2016). | Foto: Fotobanka Profimedia

Mnohým se může při pohledu na údaje o vývoji počtu obyvatel v Africe zamotat hlava, pokračuje komentář. V roce 1950 žilo v Africe asi 230 milionů lidí. To byla desetina světové populace. V současnosti se počet Afričanů vyšplhal na více než jednu miliardu.

Zvláštností je, že většina obyvatelstva je velmi mladá a porodnost dále stoupá. Proto se předpokládá, že čísla o počtu obyvatel budou nadále dramaticky růst. Už v roce 2050 by počet obyvatel Afriky mohl dosáhnout dvou a půl miliardy obyvatel, tvrdí odhad Organizace spojených národů. V roce 2100 by na africkém kontinentu mohlo žít už skoro čtyři a půl miliardy lidí, což by představovalo 40 % světové populace.

Práce není. A když ano, před chudobou nezachrání

Hlavní problém v Africe jsou chybějící pracovní místa pro tak vysoký počet lidí. Miliony mladých Afričanů se dnes snaží prosadit na pracovním trhu bez šance získat stabilní a alespoň částečně dobře placenou práci. Často se dostanou pouze k příležitostným pracím, jako jsou pouliční prodavači a řidiči, za což dostávají pouze denní mzdu, píše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

U nás je jen barbarství. V sicilském táboře čeká na azyl přes tři tisíce žadatelů

Číst článek

A dodává, že tak se pouze zvětšuje obrovský zástup nespokojené mládeže v afrických velkoměstech. Severní Afrika a Blízký východ jsou na prvních příčkách míst, kde je světově nejvyšší nezaměstnanost mezi mladými lidmi. Aktuální údaj Mezinárodní organizace práce udává 30 %. A i ten, kdo práci získá, zůstává většinou chudý. V oblastech s převážně černošským obyvatelstvem patří 70 % lidí k takzvané pracující chudině, která za pracovní den dostane něco okolo tří dolarů.

Pochopitelný odchod a lvi v pohybu

Vzhledem k této situaci je pochopitelné, že velká část mladých lidí pomýšlí na to, že se z Afriky odstěhuje. 38 % mladých by rádo emigrovalo, tvrdí údaj Mezinárodní organizace práce. A dnes jsou to miliony Afričanů, kteří kvůli hospodářské krizi a občanských válkám nemají domov. Nejprve odcházejí hledat lepší vidinu budoucnosti do sousedních zemí. Ale pro mnohé z nich je vysněný cíl Evropa, píše se v komentáři.

Některé africké státy zažily v minulých letech pozoruhodný hospodářský rozmach. Do roku 2008 posílilo africké hospodářství o 5 %. A to díky tzv. lvům v pohybu, což jsou země, které k africkému růstu hospodářství přispívají nejvíce, informuje poradenská firma McKinsey. Mezi africké hospodářské tahouny patří Gabun, Mauritius, Namibie, Gambie a Senegal.

A Frankfurter Allgemine Zeitung dále uvádí, že dnešní údaje jsou umírněnější. Hospodářský růst v Africe zpomalil na necelá 4 %, což je vzhledem k populačnímu růstu málo. Zpomalení růstu má dva hlavní důvody. První je ten, že ropní vývozci jako Nigérie, Angola nebo Súdán doplatili na propad cen za ropu. Jejich růst se snížil téměř o polovinu.

Hladoví vedle mrakodrapů

Druhý důvod představují události arabského jara, které vedly k hospodářské stagnaci. Například v Egyptě, Libyi a Tunisku se hospodářský růst zastavil úplně. Přitom jmenované země produkují dvě třetiny celkového afrického hospodářství, píše se v komentáři.

Třetí skupina zemí, do které patří například Etiopie, Tanzanie, Rwanda nebo Pobřeží slonoviny, se vyvíjí vcelku uspokojivě. Ale i tak se zde najde několik zásadních problémů. Etiopský levicově totalitní režim prosazuje vládu železné ruky podle čínského vzoru. O politické svobodě, opozici a právech menšin v Etiopii nemůže být ani řeč. Vedle prosklených mrakodrapů v hlavním městě Addis Abebě hladoví pětina obyvatel stomilionové země.

Trh v městečku Bonga | Foto: Kateřina Procházková

Afrika a Trump

O to, co by pro Afriku mohlo znamenat vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách, se zajímá mnichovský deník Süddeutsche Zeitung, který píše: „Trump se v předvolebním souboji neprojevil zrovna jako zastánce liberálního, mírově orientovaného politického směru, ale spíše jako ten, kdo se chystá prosazovat vládu pevné ruky. Kvůli tomu se už afričtí totalitní vládci nemusejí obávat kritiky nebo krácení finanční pomoci za porušování lidských práv."

V mnohých afrických státech jsou lidé závislí na penězích od příbuzných, kteří žijí v zahraničí. Trump vícekrát prohlásil, že pokud se stane prezidentem, vyhostí z USA Afričany, kteří tam žijí. Tím by pro Afričany skončila možnost využívat americký vzdělávací systém a také možnost uplatnit se na trhu práce. Trumpova proamerická rétorika by mohla vést i k tomu, že budou vypovězeny obchodní dohody mezi USA a Afrikou. To by pro Afriku znamenalo další zpomalení hospodářského růstu.

Diktátoři, vyvlastňování půdy a nevyužitý potenciál

V Africe přitom je potenciál, který by chudobě mohl zabránit, informuje dále deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Třeba jako v Asii, kde mladá část obyvatelstva razantně přispěla k průmyslovému rozkvětu. Už dnes rostou některá hospodářská odvětví, jako například provoz mobilních sítí, i v Africe. Také urbanizace nabízí jistou šanci, jak zlepšit životní podmínky v Africe.

Komentář pokračuje tím, že africké zemědělství, které by mohlo využívat obrovského množství úrodné půdy, by uživilo celý kontinent. Zatím však zůstává zemědělská produkce na nízké úrovni, což je způsobeno vyvlastňováním půdy a diktátorskými režimy. Navíc vývoz zemědělských produktů z Afriky do Evropy zcela zničil africké vnitřní trhy. Tady je třeba dodat, že Západ nese určitou spoluvinu na nynější situaci v Africe, dodává komentátor deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vojenské základny a miliardové injekce. Japonci chtějí konkurovat čínské expanzi v Africe

Číst článek

Ale z převážné části si za svou bídu může Afrika sama. Afričtí lvi i přes svůj velký pokrok nejsou čínští tygři. V mnohých afrických zemích chybí dobré podmínky pro investice a rozvoj podnikání. Špatná situace v oblasti dodržování práva, chybějící otevřené trhy a právo na vlastnictví situaci nepomáhají, pokračuje komentář. A velká část z 800 miliard eur z fondu pomoci na rozvoj zmizela bůhví kde.

A i kdyby se hospodářská situace v Africe a na Blízkém východě zlepšila, migrační vlna do Evropy neustane. Právě naopak, zesílí, protože jen lidé s vyššími příjmy si mohou dovolit podniknout takovou cestu. A o masové migraci, z které se vyvine stěhování národů, mluví i etiopsko-německý poradce a politický analytik Asfa-Wossen Asserate.

Podle něj by byl takový přesun obyvatelstva plný konfliktů a v Evropě by vyvolal prudké politické reakce. A masový odchod obyvatel by nebyl dobrý ani pro africké země, které by po odchodu vzdělanější části populace upadaly ještě více. Je nejvyšší čas, aby svět začal věnovat Africe větší pozornost, jinak bude dusno i jinde, uzavírá Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

ČRo Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme